Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Beethoveno rečitalis: Pierre Réach (fortepijonas, Prancūzija)

Koncertai

Prancūzas Pierras Réachas yra daugelyje šalių pagarsėjęs kaip nuostabus pianistas, meistriškai atliekantis tokius įspūdingus kūrinius kaip J. S. Bacho „Goldbergo variacijas“, H. Berliozo „Fantastinės simfonijos“ F. Liszto transkripciją, L. van Beethoveno „Hammerklavier“ sonatą ir Ch. V. Alkano sonatą „Les quatre âges de la vie’“. Jis taip pat yra laikomas puikiu pedagogu, labai gerai sugebančiu su savitu, tik jam būdingu entuziazmu perduoti mokiniams savo žinias ir siekį atrasti jausmą muzikoje. P. Réachas taip pat jau dvidešimt metų yra nenuilstantis meno renginių kūrėjas ir organizatorius.

Pirmąją premiją P. Réachas laimėjo Oliviero Messiaeno tarptautiniame konkurse – šitaip tarp žmonių pradėjo sklisti gandas apie šį pianistą. Jis taip pat laimėjo premiją Ettore Pozzoli konkurse Italijoje, Maria Canals ir Jaén konkursuose Ispanijoje, gavo medalį Arthuro Rubinsteino konkurse Izraelyje. Pianistas daug metų studijavo Paryžiaus konservatorijoje, Yvonnos Lefébure ir Yvonnos Loriod klasėse, 1975–1982 m. tobulino savo interpretacinius įgūdžius Marios Curcio klasėje Londone, keletą metų nuolat gaudavo patarimų iš Arthuro Rubinsteino, Alexis Weissenbergo ir Paulo Badura-Skoda.

P. Réachas yra įvaldęs platų repertuarą, kuriame figūruoja J.S. Bacho, O. Messiaeno, W. A. Mozarto, F. Schuberto, R. Schumanno ir F. Chopino kūriniai – tačiau pianistui arčiausiai prie širdies yra L. van Beethoveno muzika. P. Réachas visada grodavo ir groja šio kompozitoriaus kūrinius su didžiule aistra, o šiandien geba atlikti net 32 L. van Beethoveno sonatas – ir tai jam yra tikras pasiekimas, atspindintis nepalaužiamos valios, sunkaus darbo ir griežtų tobulumo siekių sintezę.

Pianistas yra atlikęs rečitalius ir pasirodęs kartu su orkestrais daugelyje Europos šalių, taip pat Japonijoje (Tokijuje, Osakoje, Kiote), JAV, Izraelyje, Rusijoje (Maskvoje, Rostove, Sankt Peterburge), Kinijoje (kur lankosi keturis kartus per metus) ir Pietų Korėjoje. Jis grojo su tokiais orkestrais kaip „Orchestre Philharmonique de Radio France“, „Orchestre National de Radio France“, NHK simfoniniu orkestru Tokijuje, Osakos filharmonijos orkestru, KBS simfoniniu orkestru Seule, Hallé orkestru Mančesteryje, Richmondo simfoniniu orkestru Virdžinijoje, JAV, „I Pomeriggi Musicali“ orkestru Milane, Balearų salų simfoniniu orkestru, Barselonos „Banda Municipal“ orkestru, etc.

P. Réachas yra įrašęs kelias kompaktines plokšteles, kuriose skamba Ch. V. Alkano, J. S. Bacho, W. A. Mozarto, F. Schuberto, L. van Beethoveno, O. Messiaeno, J. Craso, I. Stravinskio, F. Mendelssohno, M. Moussorgskio ir kitų darbai. Atlikėjas yra laikomas vienu geriausių J. S. Bacho „Goldbergo variacijų“ interpretuotojų. Pianisto santykis su šiuo kūriniu yra labai intymus ir jis labai dažnai atlieka „Goldbergo variacijas“ koncertų metu.

Vienas įspūdingiausių P. Réacho koncertų, kurio iki šiol negali pamiršti daugelis Prancūzijos muzikos mylėtojų, buvo „Pic du Midi“ observatorijos terasoje, 2 800 metrų aukštyje, atliktas rečitalis – fortepijonas koncertui turėjo būti atgabentas sraigtasparniu! Rečitalis buvo transliuojamas Prancūzijos televizijos kanalo TF1. Po šio koncerto gimė Pirėnų fortepijono festivalis, kuris po kelių metų tapo festivaliu „Piano-Pic“, vykstančiu Banjèr de Bigòre, Prancūzijoje. Pianistas taip pat įkūrė „Provanso muzikos pavasarį“ ir Kastelnodari fortepijono festivalį Prancūzijoje bei Vila Sekos muzikos festivalį Ispanijoje.

2005 m. P. Réachas buvo išrinktas Šanchajaus konservatorijos garbės profesoriumi. Jis taip pat dažnai veda visame pasaulyje išgarsėjusius meistriškumo kursus Europoje, Amerikoje ir Azijoje. Šiuo metu P. Réachas dėsto fortepijoną ir kamerinę muziką Katalonijos aukštojoje muzikos mokykloje (ESMUC).

2015 m. Prancūzijos kultūros ministerija pianistui įteikė „Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres“ apdovanojimą.

Nuo 1982 m. P. Réachas groja tik „Steinway“ fortepijonu.

PROGRAMA:

Ludwig van Beethoven –

Sonata Nr. 1, op. 2

Sonata Nr. 10, op. 14, Nr. 2

PERTRAUKA

Sonata Nr. 14, op. 27, Nr. 2 (Mėnesienos sonata)

Sonata Nr. 18, op. 31, Nr. 3

PAKLAUSYTI
https://www.youtube.com/watch?v=lZ_Rs-SZfvY

https://www.youtube.com/watch?v=3UQm-mzPeqU

https://www.youtube.com/watch?v=Ox2xqludPu8

Informacinis partneris: LRT