Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Brooklyn Rider (styginių kvartetas, JAV)

Muzika

„Keturi klasikinės muzikos atlikėjai groja kaip roko žvaigždės.“
– Pittsburgh Post-Gzette

Styginių kvartetas „Brooklyn Rider“ išsiskiria įspūdingu atlikimo stiliumi ir nenumaldomu muzikinių nuotykių troškimu. Jie gerbia tradiciją, tačiau ja neapsiriboja – nuolat ieško naujovių, eksperimentuoja, žongliruoja disciplinomis. Kvarteto repertuare ir Beethoven, ir klasikinė persų muzika, ir amerikiečių folkloras, ir šiuolaikiniai kompozitoriai. Džiazas, pop, indie muzika, bossa nova ar Fedrico Garcia Lorca poezija? Jiems nieko nėra neįmanomo.

„NPR Music“ pastebėjo, kad „Brooklyn Rider“ prikėlė 300 m. senumo styginių kvartetą iš numirusiųjų ir pavertė jį moderniu, šiuolaikine dvasia alsuojančiu ansambliu. Kvartetas nuolat bendradarbiauja su kitais įvarių sričių menininkais ir atlikėjais: meksikiečių džiazo vokalistu Mogas Herrera, mecosopranu Anne Sofie von Otter, choreografu Brian Brooks, buvusia prima balerina Wendy Whelan, bandžos virtuoze Bela Fleck, iranietiškos muzikos atlikėju Kayhan Kalhor, airių smuikininku Martin Hayes. Bendradarbiavimo vaisiai – sėkmingi įrašai „Dreamers“ („Sony Music Masterworks“), „so many things“ („Naive Records“), „Juno concerto“, „The Imposter“, „Silent City“ („World Village“), „Irish Times“ („In A Circle Records“) ir pasirodymai „Some of a Thousand Words“, „Chalk and Soot“ ir kt.

Kvarteto nariai tiki, kad muzika nėra tik muzika, kiekvienas kūrinys yra pasauliui siunčiama svarbi žinutė. Prieš pandemiją išleistas albumas „Healing Modes“ („In A Circle Records“) nominuotas „Grammy“ apdovanojimui – jame skamba iškilusis Beethoven „Opus 132“ – kompozitoriaus testamentas apie išgijimą ir gydančią kūrybos galią. Šis albumas taip pat kalba apie JAV ir Meksikos sienos konfliktą, Sirijos pabėgėlių krizę, psichinės sveikatos epidemiją ir fizinę gerovę: jame skamba ir kompozitorių Reena Esmail, Gabriela Lena Frank, Matana Roberts, Caroline Shaw ir Du Yun muzikos kūriniai. „The New Yorker“ projektą apibūdino kaip itin aktualų ir be galo reikalingą.

Charizmatiškieji „Brooklyn Rider“ nuolat gastroliuoja po visą pasaulį ir yra puikiai vertinami muzikos kritikų.

Programoje:

Philip Glass – String Quartet No.3, „Mishima“

Osvaldo Golijov – Um Dia Bom

Franz Schubert – String Quartet No.14 in D Minor, „Death and the Maiden“

Pasiklausyti:
https://www.youtube.com/watch?v=sFKEjhcWYmk
https://youtu.be/Av4AWFhCxLQ
https://youtu.be/j4sLAULToH0
https://youtu.be/j5jp6ho0OA8
____

Mums rūpi Jūsų sveikata: vyresniems nei 6 metų žiūrovams ir dalyviams viso renginio metu būtina dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius arba medicinines kaukes.