Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Dokumentinis spektaklis "Liudijimai"

Spektakliai

Gruodžio 6 d. 18 val. Ignalinos rajono kultūros centre galėsite pamatyti pagal tikrus kare atsidūrusių moterų pasakojimus sukurtą dokumentinį spektaklį „Liudijimai“.

„Dabarties laikas ir vykstantis karas teatrui iškėlė radikalų iššūkį – kai realybė yra tokia, kokia yra dabar, bet kokia fikcija tampa per menka. Statyti „normalų“ spektaklį nekyla ranka, bet tylėti irgi neįmanoma. Dramatizuoti tai, kas vyksta imantis klasikos, ieškant metaforų ir analogijų, rodos, tiesiog beviltiška. Ir nemanau, kad atsirado šiuolaikinių pjesių, reflektuojančių tai, kas vyksta. Taigi, pati situacija išprovokavo idėją sukurti dokumentinio teatro spektaklį. Rodos, tokia forma šiandien yra vienintelė įmanoma“, – sako „Liudijimų“ režisierius Oskaras Koršunovas.

Istorijas vos prasidėjus karui pradėjo rinkti LNDT aktorės, sutikusios tai daryti savanoriškais pagrindais. Jos asmeniškai susitiko su iš Ukrainos pabėgusiomis moterimis, išklausė jas. Kiekvienas pasakojimas yra atvira ir sukrečianti išpažintis: nuo paprastų gyvenimiškų detalių prieinama prie karo realybės, kurios žmogus, jame nebuvęs, tiesiog negali įsivaizduoti. Tokių istorijų, kokios pateikiamos „Liudijimuose“ neįmanoma surasti jokiose žiniasklaidos priemonėse, nes tai nėra dalykiškas žurnalisto interviu ar trumpas reportažas iš įvykio vietos – tai moters pasipasakojimas kitai moteriai, ukrainietės išpažintis Lietuvos aktorei, pasiryžusiai suteikti istorijai balsą, papasakoti ją jautriai, su pagarba, bet nedramatizuojant.

„Liudijimuose“ žiūrovai išgirs istorijas apie namų praradimus, priverstinius išsiskyrimus su mylimaisiais, amžiną nerimą dėl vaikų, beprotiškas keliones iš rusų apšaudomų miestų, o kitais atvejais – beprotišką realybę juose pasilikus. Tai istorijos apie egzistencinius sprendimus, prievartaujamą tėvynę ir prievartaujamus kūnus, apie vidinę stiprybę, neaišku iš kur aplankančią intuiciją bei žadą atimančius atsitiktinumus. Ir kaip bebūtų paradoksalu – tose istorijose yra daug vilties, net humoro ir optimizmo.

Idėjos autorius ir režisierius – Oskaras Koršunovas

Kompozitorius – Antanas Jasenka

Vaizdo projekcijų autorius – Artis Dzerve

Šviesos dailininkas – Vilius Vilutis

Teksto redaktorė – Živilė Zablackaitė

Kostiumus parinko – Karolina Fiodorovaitė

Režisieriaus asistentas – Antanas Obcarskas

Aktorės: Diana Anevičiūtė, Jovita Balčiūnaitė, Neringa Bulotaitė, Jurga Kalvaitytė, Vaiva Mainelytė,

Rasa Samuolytė, Jūratė Vilūnaitė

N-16; Vienos dalies spektaklis; Preliminari trukmė – 2 val.

Bilietus galite įsigyti bilietai.lt ir kultūros centro kasoje

Bilieto kaina 8.65 – 10.00 eur.