Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

„Keliaujantis Aristavėlės dvaras“ Salų architektūriniame kaime

Kiti renginiai

Į Salų  etnoarchitektūrinį kaimą atvyksta „Keliaujantis Aristavėlės dvaras“. Tai projektas, suteikiantis progą pažinti dvarų kultūrą per skirtingus pojūčius. Kuo kvepia dvare? Koks dvaro patiekalų skonis? Kaip rengdavosi dvariškiai? O ką ten galima pamatyti, išgirsti, paliesti? Atvykite ir patirkite!

„Keliaujantis Aristavėlės dvaras“ – įrengta mobili ir interaktyvi XVIII a. pab. – XIX a. vid. dvaro ekspozicija, kurioje lankytojai susipažįsta tiek su šio konkretaus dvaro, tiek apskritai Lietuvos dvarų kultūra. Visos veiklos Aristavėlės dvaro palapinėje - nemokamos. Edukacijos trukmė – 45 minutės. Būtina registracija.

Su savimi privaloma turėti: draugų ir plačią šypseną :) o gal dar ir užkandėlių piknikui gamtoje?
 

Edukacijos laikai:

birželio 27: vaikų grupės 10 ir 11 val.; suaugusiųjų 12 ir 13 val.

birželio 28: vaikų grupės 9, 10, 11, 12 val.; suaugusiųjų 13, 14, 15, 16 val.

birželio 29: vaikų grupės 9, 10, 11, 12 val.; suaugusiųjų 13, 14, 15, 16 val.

Į užsiėmimus būtina registracija (el. paštas: [email protected])


Edukacijos metu, vaikai išgirs pasakojimą apie Aristavėlės dvaro istoriją, susipažins su polichromija, sudėlios dėlionę. Užsiėmimų dalyvių lauks kvapų kampelis, maketas, filmo animacija ir fotoveidrodis – jame galima interaktyviai pasimatuoti dvariškus drabužius ir pasidaryti nuotrauką. Suaugusieji taip pat išgirs Aristavėlės dvaro istoriją, sužinos, kas yra polichromija, kuo ji ypatinga ir dekoruos maišelius. Edukacijų metu galės užsukti ir pavieniai lankytojai. Kol edukatorė ves užsiėmimus, muziejininkė papasakos apie projektą ir patį Aristavėlės dvarą.


Unikalūs Aristavėlės dvaro rūmai – vertingas baroko laikotarpio lietuvių medinės
architektūros pavyzdys, jį galima išvysti Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse. Šie rūmai nepasižymi dideliu masteliu ir prabanga, tačiau yra gerai išlaikę tipišką bajoriškos rezidencijos vaizdą, kurio palikime atsispindi viduriniojo bajorijos sluoksnio materialinė ir dvasinė kultūra.
Projektas „Keliaujantis Aristavėlės dvaras – KAD“ apkeliaus net 10 Lietuvos regionų bei dvi lietuvių bendruomenes Norvegijoje. Projektas yra finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo kultūros programos lėšų pagal Lietuvos Respublikos susitarimo memorandumą su Islandija, Lichtenšteino Kunigaikštyste ir Norvegijos Karalyste.

Daugiau skaitykite: https://www.llbm.lt/keliaujantis-aristaveles-dvaras.../

Daugiau informacijos apie Salų etnoarchitektūrinį kaimą:

https://www.llbm.lt/salu-etnoarchitekturinis-kaimas/