Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Petras Geniušas / Liudas Mockūnas

Koncertai

„Dueto kuriamos muzikos neįmanoma įsprausti į vieno konkretaus stiliaus rėmus – virtuozų pokalbyje galima išgirsti romantinės, impresionistinės, šiuolaikinės muzikos, džiazo ir laisvosios improvizacijos nuotrupų, komentarų ir ištisų solo atsivėrimų, tvirtai sukabintų į vientisą garsinių įvykių srautą. Tai tarsi XIX a. atgarsių, XX a. ir XXI a. (Mockūno ir Geniušo improvizacijos) muzikos labirintas: abu atlikėjai jame ieško savo kelio ir atranda naujų bei netikėtų posūkių, už kiekvieno jų atrasdami ir vienas kitą. Kitaip tariant, tai ne ieškojimų, o atradimų muzika“, – taip L. Mockūno bei P. Geniušo muzikavimą apibūdina muzikologė V. Janatjeva.

Tarp Lietuvos atlikėjų Petras Geniušas išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su Lietuvos simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais ir solistais, dirigentais. Jo scenos partneriais yra buvę M. Rostropovičius, J. Menuchinas, R.Katilius, A. Kniazevas, D. Geringas, V. Noreika, V. Čekasinas, V. Tarasovas. Tačiau klasikinio pianisto amplua Petrui Geniušui per maža: neretai jį galima pamatyti ant scenos akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose. Įgimtas žingeidumas skatina jį neapsiriboti vien klasikinio pianisto patirtimi ir veikla, nenuilstamai plečiant savo muzikinį akiratį – nuo anglų virginalistų ir įvairių pasaulio tautų folkloro iki avangardinės muzikos, džiazo ir elektronikos. Grįžtamuoju ryšiu visi šie interesai praturtina ir Petro Geniušo klasikinio muzikavimo praktiką. Šalia išlavinto muzikinio skonio, technikos ir jautrumo garsui, tai, matyt, yra viena vertingiausių šio pianisto savybių.

Petras Geniušas gimė muzikų šeimoje Vilniuje. Studijavo pas prof. Jurgį Karnavičių Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau pas prof. Verą Gornostajevą Maskvos konservatorijoje. Pelnęs keletą aukščiausių apdovanojimų prestižiniuose pianistų konkursuose (tarp jų: II premiją Pilaro Bayona’os pianistų konkurse Saragosoje 1989 m.; I premiją Y.C.A.A. Tarptautiniame pianistų konkurse Oberline ir III premiją A.M.S.A. Pasauliniame pianistų konkurse Sinsinatyje 1991 m.; I premiją Palm Byčo Tarptautiniame kviestinių pianistų konkurse 1992 m.), jis įsitvirtino kaip vienas talentingiausių ir brandžiausių savo kartos pianistų. Šalia nuolatinės koncertinės veiklos Lietuvoje, Petras Geniušas pelnė tarptautinį pripažinimą savo pasirodymais virš keturiasdešimt šalių ir garsiausiose pasaulio koncertų salėse – Sankt Peterburgo filharmonijos Didžiojoje salėje, Linkolno centro „Alice Tully“ ir „Avery Fisher“ salėse Niujorke, Tokijo „Geijitsu Geikijo“ ir Vienos „Musikverein“.

Dalintis savo sukaupta patirtimi ir interesais Petrui Geniušui padeda nuolatinis sąlytis su jaunais pianistais. Jis garsėja kaip reiklus ir įkvepiantis dėstytojas, vesdamas meistriškumo kursus Vilniuje, Tokijuje ir Osakoje, Londono Karališkojoje muzikos akademijoje (1996-1998 m.), Švedijos-Lietuvos meistriškumo kursuose „Academia Baltica“, 1992-1998 m. dėstydamas „Yamaha“ meistriškumo kursuose Tokijuje. Šiuo metu Petras Geniušas yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius. Nuo 2015 metų dėsto Škotijos karališkoje akademijoje.

Jo diskografijoje – keletas puikiai kritikų ir publikos įvertintų įrašų, išleistų įvairių Vokietijos, Japonijos ir Lietuvos leidėjų. 2004 m. pasirodė Monikos Juozapavičiūtės režisuotas dokumeninis filmas „Improvizacija. Tema: Petras Geniušas“, kuriame pianistas pristatomas ne kaip frakuotas koncertų salių „liūtas“, bet savo kasdienėje aplinkoje Vilniuje, Maskvoje ir Londone su šeima, draugais, kolegomis ir mokiniais.

Už plačią koncertinę ir kūrybinę veiklą, Petras Geniušas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline meno ir kultūros premija (1992 m.) ir Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) premija (2004 m.). 2011 m. Petras Geniušas apdovanotas Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“. 2015 m. apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Saksofonininkas Liudas Mockūnas kritikų apibūdinamas kaip atlikėjas ir kompozitorius, kurio vardas garantuoja meistrišką atlikimą ir kompozicinę intrigą. Menininkas laisvąjį džiazą sumaišo su lyrika ir ekspresionizmu, ir klausytojai gali mėgautis savitu L. Mockūno stiliumi. Įgijęs ne tik džiazo, bet ir akademinį išsilavinimą, atlikėjas derina džiazą su šiuolaikine akademine muzika.

L. Mockūnas nuolat muzikuoja tarptautinėse sudėtyse (groja su tokiais scenos grandais, kaip Marc Ducret, Barry Guy, Mats Gustafsson, Stefan Pasborg, Mikko Innanen ir kt.), pats inicijuoja įvairius tarptautinius projektus.