Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

„Romantizmo transformacijos“: Darius Mažintas (fortepijonas)

Koncertai

Įvykęs renginys

„Romantizmo transformacijos“

Darius Mažintas - šiuolaikinis lietuvių pianistas, kurio interpretacijos pasižymi savitomis ekspresijos formomis, preciziškumu ir subtilia atlikimo estetika. Atlikėjas baigė studijas LMTA (prof. Veronikos Vitaitės kl.,), įgijo meno licenciato laipsnį, stažavosi G. Verdi konservatorijoje Milane (Italija), tobulinosi fortepijoninės muzikos postmodernizmo kūrėjo, unikalių atlikimo strategijų autoriaus, legendinio pianisto Ivo Pogorelich (Kroatija) meistriškumo kursuose. Įvairių tarptautinių konkursų laureatas solinius rečitalius grojo festivaliuose „Aspen music festival“, „Westchester piano festival“, (JAV), „Somerakademie“(Vokietija), „Holland Music Sessions“ (Olandija). 2011 m. debiutavo žymiojoje Amsterdamo „Concertgebouw“ salėje. 2014 m. pianistas grojo Maskvos filharmonijoje su Pavelo Kogano vadovaujamu Maskvos valstybiniu simfoninių orkestru (dirigentė – Natalija Pamarčuk, Ukraina).

Į D. Mažinto kūrybinę biografiją patenka ir kamerinės muzikos žanras. Pianistas yra grojęs su Lietuvos kameriniu, Klaipėdos kameriniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestrais, o išsamus jo scenos partnerių sąrašas apima dainininkus Virgilijų Noreiką, Rafailą Karpį, Merūną Vitulskį, saksofonininką Petrą Vyšniauską, smuikininkus Pierre‘ą Amoyalį, tarptautinio Karalienės Elžbietos smuikininkų konkurso nugalėtoją Andrejų Baranovą bei kitus. Atlikėjas yra įrašęs keletą kompaktinių plokštelių, tarp kurių minėtinos „Laiškai iš praeities. Žydų dainos“ (su operos solistu Rafailu Karpiu (2012 m.)) bei autorinė plokštelė (2011 m.), kurią sudaro J. S. Bacho, L. van Bethoveno ir A. Skriabino kūriniai. D. Mažintas yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos „Jaunojo kūrėjo“ premijos laureatas.

Reikšmingą pianisto sceninės veiklos dalį užima tarpdisciplininiai projektai, kurių metu į muzikinius pasirodymus integruojami kitų meno rūšių elementai bei šiuolaikinių technologijų teikiami interaktyvūs meniniai sprendimai. Svarbi atlikėjo veiklos dalis – kultūrinė misija, klasikinės muzikos sklaida, vykdant edukacinę, filantropinę, altruistinę veiklą.
---
Romantizmas – tai revoliucijos aistra, estetinio pasigėrėjimo skausmas, kūno ir dvasios priešprieša, materijos ir metafizikos sankirta mene ir už jo ribų, amžinoji kova tarp grožio ir dorovės principų šiems susikirtus, išsilaisvinimo siekis, gniaužtų laužymas, heroizmo pėdsakai. Tai – muzikos magija, sutirštinta ir hiperbolizuota meninių vertybių sąveika, prasilenkianti su bet kokiomis leistinomis santūrumo normomis. Romantizmas – tai veiksmas ir atoveiksmis vienu metu, maksimaliai intensyvus meno tankis ir emocijų išaukštinimo kulminacija, kurią pianistas Darius Mažintas atskleis per muzikinį spektrą.

Koncerto programa – F. Listo sonata h-moll ir keturios F. Šopeno baladės – Romantizmo transformacijoms iliustruoti parinkta neatsitiktinai. Šie kūriniai tarsi kertiniai akmenys reprezentuoja laisvės ir individualizmo epochos vertybių visumą, meninę logiką ir estetinių įvykių eigą. Juose įsiskverbęs muzikinis heroizmas, veržlumas, jausmingumas, išsivadavimas ir vaizduotė per meninę prizmę neišvengiamai praplės žiūrovų patirtinį lauką.

F. Šopenas – idealizuotos, beveik sakralios Romantizmo vizijos kūrėjas ir puoselėtojas, savo kūrybos etapais patvirtinantis antitezę tarp racionalumo ir emocinės sferos. O štai F. Listas – tai realus įrodymas meno istorijoje, kad bet kokias vientisumo ir vienareikšmiškumo prielaidas muzikoje galima – ir netgi būtina – kvestionuoti, kartu sugriaunant objektyvios tikrovės mitą.

Pasirodymo metu klausytojai iš arti pažvelgs į šio muzikinio judėjimo apraiškas šiandien ir netgi taps Romantizmo prisikėlimo liudytojais patys.

Daugiau apie koncertą ir jo pasiūlymai:
https://paliesiausdvaras.lt/koncertai/romantizmo-transformacijos-darius-mazintas-fortepijonas/