Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Žiema Maljorkoje

Koncertai

Pianistė Eglė Andrejevaitė ir aktorė Birutė Mar pristato spektaklį-koncertą „Žiema Maljorkoje” inspiruotą kompozitoriaus Frederiko Šopeno ir rašytojos Žorž Sand kūrybos ir meilės istorijos. Dvidešimt keturi fortepijono poeto F. Šopeno Preliudai op. 28 parašyti Maljorkoje Valdemossos vienuolyne tarsi trumpi muzikos haiku pasakos apie F. Šopeno ir tuometinės jo mylimosios, rašytojos Ž. Sand jausmus ir būsenas.

Dainuojančio fortepijono magą F. Šopeną, preliudo žanrą pakėlusį ant muzikos pjedestalo, kalbins pianistės Eglės Andrejevaitės rankos, o Ž. Sand girdėsime at(si)liepiant savo prisiminimų knygos „Žiema Maljorkoje” tekstų fragmentais, kuriuos įgarsins aktorė ir režisierė Birutė Mar.

Šio koncerto programa - tai faktais ir aplinkybėmis, kuriomis buvo sukurta muzika, papasakota istorija apie dviejų kūrėjų-genijų meilės, įtampos ir aistros akimirkas, kontrastuojančias su jų kelionės į Maljorką ir buities sunkumų patirtimis.

Scenarijaus autorė ir režisierė – Birutė Mar
Dailininkė – Indrė Pačėsaitė
Režisierės asistentė – Sigita Mikalauskaitė

 

Aktorė, režisierė, rašytoja, SOLO TEATRO įkūrėja ir meno vadovė Birutė Mar savarankiškus teatro-literatūros-muzikos projektus, kamerinius spektaklius, tarptautinį pripažinimą pelniusius monospektaklius kuria nuo 1998 metų. Aktorės ir režisierės darbai pristatyti teatro forumuose daugiau nei 30 Europos ir pasaulio šalių, įvertinti tarptautinių teatro festivalių apdovanojimais. 2020 metais Birutė Mar buvo apdovanota Lietuvos vyriausybės kultūros ir meno premija.

Tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, fortepijono studijos TonArt įkūrėja, pianistė Eglė Andrejevaitė studijavo Vokietijoje Štutgarto muzikos ir taikomųjų menų universitete. 2012 metais kartu su smuikininke Augusta Jusionyte, debiutavo Graco filharmonijoje, Austrijoje. Nuo 2013-ųjų ruošia temines solines koncertines programas: Valanda su Beethovenu, Coco CHANEL project, Estampas - skirta Baltijos šalių 100-mečiui, Šopeno haiku, kurios skambėjo Lietuvoje, Italijoje, Australijoje, JAV.

Spektaklyje-koncerte dvidešimt keturių F. Šopeno preliudų ciklą op.28 atlieka pianistė Eglė Andrejevaitė, fragmentus iš Žorž Sand knygos „Žiema Maljorkoje“, F. Šopeno ir Ž. Sand amžininkų prisiminimus ir laiškus interpretuoja aktorė Birutė Mar.

Plačiau atlikėjų svetainėse: www.birutemar.lt ir www.andrejevaite.com