Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Augustas Gocentas ir Gabrielė Sutkutė – „Sapnas Paryžiuje“

Koncertai

Pavasariui įpusėjus, Augustas Gocentas (violončelė) ir Gabrielė Sutkutė (fortepijonas) kvies pasinerti į švelnų vakarinį sapną Paryžiuje. Ramioje prieblandoje išgirsim Cl. Debussy kūrybos atspindžius ir kartu melodingą G. Fauré tėkmę. Prancūziško lengvumo ir elegancijos vakaras suteiks svečiams galimybę pabuvoti paryžietiškose gatvelėse ir pajusti paprastą prancūzišką gyvenimo ritmą. Todėl, atslūgus darbo karščiui, muzikiniame sūkuryje nusidrieks ištisa svajonė, pilna kvapnumo ir grožio, plačios jūrų gelmės ir dangaus mėlynumo. Nepakartojama programa sukurta taip, kad išėję iš salės žiūrovai pažvelgtų į miesto magiją pro savo vaikystės svajų šydą, kur naktis, apsigaubusi šilkiniu apsiaustu ir vakarine melodija, mums primins seniai pamirštą sapną.

Augustas Gocentas – Lietuvos violončelininkas, gimęs muzikantų šeimoje Vilniuje. Mokytis griežti violončele pradėjo M. K. Čiurlionio mokykloje Ramutės Kalnėnaitės klasėje, taip pat vienuolika metų mokėsi groti pianinu. 2019 m. violončelininkas įgijo bakalauro laipsnį Sibelijaus akademijoje ir toliau tęsia magistro studijas prof. Martti Rousi klasėje. Taip pat 2019–2020 mokslo metais atliko mainų programą prof. Reinhard Latzko klasėje, Vienos muzikos ir menų akademijoje, Austrijoje.

Augustas yra Europos Sąjungos jaunimo orkestro (EUYO) narys, grojo su kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“, Baltijos jūros filharmonijos orkestu ir jungtiniu Sibelijaus bei Juilliardo mokyklų simfoniniu orkestru. Taip pat 2022 m. laimėjo „Apprenticeship“ programą Helsinkio filharmonijos orkestre.

Kaip solistas jis koncertavo su Lietuvos kameriniu orkestru, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru bei šv. Kristoforo kameriniu orkestru. Nuo 2017 m. Augustas yra grojęs J. Haydno C-dur violončelės koncertą su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, E. Lalo violončelės koncertą su Rumunijos jaunimo orkestru, E. Elgaro violončelės koncertą su Europos sąjungos jaunimo orkestru ir F. Gulda bei A. Dvorako koncertus violončelei su Sibelijaus akademijos orkestru.

Nuo studijų pradžios Suomijoje Augustas buvo pakviestas į daugybę festivalių, pavyzdžiui, „Encuentro de Santander“ (Ispanija), „European Music Trails“ (Vokietija, Lietuva), Moritzburgo festivalį, „Super cello“ festivalį (Pekinas, Kinija), „Cello Festival“ (Čingdao, Kinija), EUYO 2021 vasaros projektą. Violončelininkas taip pat aktyviai dalyvauja konkursuose. Tarp paskutinių laimėjimų: pirmoji vieta bei specialusis prizas už privalomo kūrinio interpretaciją A. Dambrovskio devintajame konkurse Latvijoje bei trečioji vieta K. Davydovo dešimtajame konkurse Latvijoje.

Violončelininkas tobulinosi meistriškumo kursuose pas D. Geringą, F. Helmersoną, E. Bronzi, Li Wei Qin, O. Karlssoną, J. Voglerį, V. Sondeckį, M. Leskovarą, Wen-Sinn Yangą, A. Brantelidą, E. Testelecą.

Augustas metus buvo remiamas M. Rostropovičiaus fondo bei taip pat globojamas S. Karoso fondo. Šiuo metu jis groja violončele Blanchard, kuri iki 2022 metų yra suteikta Sibelijaus Akademijos. Augustas stengiasi dalyvauti kiekviename festivalyje, projekte, konkurse ar pats organizuoti koncertus. Iki šiol violončelininkas yra surengęs dvidešimt tris rečitalius su dešimčia skirtingų programų.

Pianistė Gabrielė Sutkutė yra žinoma kaip muzikantė, pasižyminti stipriu temperamentu bei „puikia precizika ir muzikalumu” (Rasa Murauskaitė, „7 meno dienos”). Ji aktyviai koncertuoja ir yra pasirodžiusi daugelyje muzikos festivalių. Pianistė koncertavo tokiose žymiose salėse kaip „Wigmore Hall“, „Steinway Hall“, „Jacqueline du Pré Music Building“ Jungtinėje Karalystėje, „Musikhuset Aarhus“ Danijoje bei Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Gabrielė aktyviai koncertuoja ne tik kaip solistė, bet ir su įvairiais kameriniais ansambliais bei orkestrais. 2018 m. ji kartu su žymiu violončelininku Adrianu Brendeliu pasirodė Londono karališkosios muzikos akademijos vasaros fortepijoniniame festivalyje. Tais pačiais metais ji buvo pakviesta koncertuoti su Kauno styginiu kvartetu. 2019 m., diriguojant Modestui Pitrėnui, Gabrielė atliko S. Rachmaninovo 2-ąjį koncertą fortepijonui su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, o 2020 m. šį koncertą atliko kartu su „Grammy” nominuotu Kauno miesto simfoniniu orkestru (dirigentas Markusas Huberis).

Pianistė yra laimėjusi devyniolika tarptautinių konkursų, kuriuose ji taip pat buvo apdovanota specialiaisiais prizais. Šiais metais vykusiame Birmingamo tarptautiniame pianistų konkurse Gabrielė laimėjo II-ąją vietą bei publikos simpatijų prizą. 2019 m. ji pelnė III-ąją vietą, publikos simpatijų prizą ir „Impetus Musicus” koncertinį prizą VIII-ajame tarptautiniame M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse. Už pasiekimus tarptautiniuose konkursuose ji šešis kartus buvo apdovanota LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir LR Prezidento Gitano Nausėdos padėkos raštais. Pianistė taip pat yra „Talent Unlimited” atlikėja ir „Hattori Foundation“ stipendininkė. Šiais metais ji tapo prestižinio „Mills William Junior Fellowship 2022/23“ laimėtoja bei buvo apdovanota Jacobo Barneso prizu.

Gabrielė Sutkutė yra dalyvavusi S. Kovacevicho, I. Levito, O. Kern, I. Cooper, P. Geniušo ir dar daugelio kitų žymių muzikantų meistriškumo kursuose. 2016 m. pianistė baigė Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnaziją (mokytoja Birutė Kumpikienė). 2016–2022 m. Gabrielė studijavo profesoriaus Christopherio Eltono klasėje ir baigė bakalauro studijas aukščiausiu įvertinimu bei magistrantūros studijas su pagyrimu Londono karališkojoje muzikos akademijoje. Už išskirtinį pasirodymą baigiamajame magistrantūros rečitalyje jai taip pat buvo įteiktas „DipRAM“ diplomas. Gabrielei skirta pilna stipendija „Artist Diploma“ studijoms Londono karališkajame muzikos koledže, kurias ji pradėjo šį rudenį profesorių Vanessos Latarche ir Sofyos Gulyak klasėse.

PROGRAMA:
C. Debussy – „Mergaitė lino spalvos plaukais“

C. Debussy – „Gražus Vakaras“

C. Debussy – Sonata

C. Saint-Saëns – Allegro Appassionato, Op. 43

C. Saint-Saëns – Romancas, Op. 36

G. Fauré – „Po sapno“

G. Fauré – „Drugelis“

G. Fauré – Elegija

M. Ravel – Piece en forme de Habanera

F. Chopin – Nocturne No. 2, Op. 9

F. Chopin – Nocturne Cis- minor

F. Chopin – Introdukcija ir briliantinis polonezas

PASIKLAUSYTI:
https://youtu.be/sluPE2EoGwA

https://youtu.be/0bnCsOJF3mM

https://youtu.be/Pr6zj4-VwqE