Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Ekskursija po prof. Adomo Hrebnickio muziejaus parką ir muziejų

Ekskursijos

Adresas: Adomo Hrebnickio memorialinio muziejaus parkas (Rojus, Dūkšto sen., Ignalinos r.). Koordinatės 55°31′52″š. pl.,  26°21′50″r. ilg.

Rugsėjo 21 d. (antradienis) 

Programa:

10.00 – 14.00. Ekskursija po prof. Adomo Hrebnickio muziejaus parką ir muziejų.

Ekskursijos metu išgirsite Rojaus kaimo įkūrimo istoriją, susipažinsite su šio kaimo parko savitumu, prisėdę prie tvenkinio išklausysite įdomų pasakojimą apie čia gyvenusį ir dirbusį žymų pomologą, profesorių Adomą Hrebnickį, apie jo didelę meilę šiam kraštui, sodui ir apie tai, kaip profesorius iš pelkinės šią teritoriją pavertė į Rojų. Pabaigoje lankytojų lauks konkursas, kurio metu reikės atsakyti į klausimus. Nugalėtojų lauks apdovanojimai! 

Prof. Adomo Hrebnickio muziejaus parkas užima 4 ha. Dabar parkas apsuptas tvenkinių ir senų medžių, bet anksčiau čia buvo net 14 ha pomologinis sodas. Darbo pradžia įveisiant pomologinį sodą prof. A. Hrebnickiui nebuvo lengva: trūko lėšų, be to, labai kalvota ir akmenuota žemė buvo sunkiai įdirbama. Sodas buvo kuriamas net 14 metų. Jis buvo suskirstytas kvartalais, kiekviename jų pasodinta po 100 vaismedžių, išdėstytų šachmatų tvarka 6,3 × 6,3 m atstumais. Obelys buvo sodinamos kvartalo viduryje, kriaušės – kraštinėse kvartalų eilėse, slyvos, vyšnios, trešnės – atskiruose kvartaluose. Jauno sodo tarpueiliuose buvo auginami agrastai, serbentai, žemuogės, braškės. Sodo klestėjimo laikotarpis buvo 1906–1914 m., kai visų veislių vaismedžiai jau gausiai derėjo ir buvo tinkami įvairiems veislių tyrimo darbams atlikti. 

Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo metais sodas labai nukentėjo, nes vaismedžiai buvo laužomi, kertami malkoms, sodo žemė dirvonavo, kai kurios sodo dalys apaugo krūmais ir mišku. Bet garsiam pomologiniam sodui nebuvo lemta žūti. Profesoriaus A. Hrebnickio atminimui pagerbti ir ilgam jo moksliniam darbui Lietuvoje įamžinti 1957 m. buvo pradėta rūpintis buvusio sodo atkūrimu, renkamos ir perkeliamos į sodą apylinkėje paplitusios prof. A. Hrebnickio augintos veislės. Buvo suremontuoti gyvenamieji pastatai, sutvarkyta sodyba.

Renginys nemokamas. Būtina išankstinė registracija tel. 8 675 01098.

Ekskursijos gali vykti ir kitu laiku, užsiregistravus iš anksto.

Organizatorius: Ignalinos krašto muziejaus padalinys Adomo Hrebnickio memorialinis muziejus, Rojus, Dūkšto sen., Ignalinos r., mob. tel.8 675  01 098.