Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Etnomuzikavimo kursų pristatymas–koncertas

Kiti renginiai

2022 m. rugpjūčio 9 – 12 d. Meironyse ir Visagine vyks jau penkioliktieji tradicinio muzikavimo cimbolais, dūdmaišiu, mažuoju būgneliu, smuikais ir armonika kursai. Čia muzikavimo šiais instrumentais pradmenis įgyja ar tobulina muzikavimo įgūdžius muzikantai iš visos Lietuvos, kartu tęsdami, gaivindami muzikavimo tradicijas. Kartais kursai yra ir bene vienintelė galimybė „pačiupinėti“ šiuos senovinius muzikos instrumentus.  Groti dūdmaišiu, cimbolais, armonika, mažuoju būgneliu muzikantai dažniausiai mokinasi vieni iš kitų.

O kursuose muzikantams padeda profesionalūs lektoriai: skambinti cimbolais mokina etnomuzikologas Evaldas Vyčinas, tirlint dūdmaišiu –  Arūnas Sinkevičius, būbnyt būgneliu – Rimutė Garsonienė, o smuikus ir armonikas virkdyt – Gaila ir Arvydas Kirdos.

Ignalinos krašte muzikavimas dūdmaišiu, cimbolais, būgneliu turi gilias tradicijas. Vaškiniame Eduardo Volterio volelyje yra įrašyta, kaip Dysnos kaime (Ignalinos r.)  dūdmaišiu groja Augustino Voldemaro tėtis Juozas Voldemaras, deja dūdmaišio muzika Ignalinos krašte nebeskamba.  Žinomas visoje Lietuvoje cimbolų karaliumi tituluojamas buvo Jonas Lechovickas iš Gilūtų kaimo, jo grojimo tradiciją perėmė ignalinietis Kazimieras Blaževičius. O būgneliu dabar Ignalinos krašte bene vienintelis būbnina Juozas Karklelis, Strigailiškio muzikantų kapelijoje.

Taigi organizuodami tradicinius etnomuzikavimo kursus siekiame, kad muzikavimo tradicijos tęstųsi, kad tradiciniai instrumentai nenutiltų ir neliktų tik muziejiniais eksponatais. Arba atgimtų, kaip Lietuvoje atgimė dūdmaišio muzika.

Taigi rugpjūčio 10 d. 17 val. užsukite į Ignalinos krašto muziejų. Lektorių ir dalyvių koncerte skambės ir Labanoro dūda grojamas ginutiškio Žigo valsas, cimbolais – Lechovicko polka ir maršas, grieš smuikai, armonikos ir būbnys mažasis būgnelis.

Organizatoriai:

Visagino kultūros centras, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Lietuvos nacionalinis kultūros centras

Partneriai:

Ignalinos krašto muziejus

Rėmėjas :

Lietuvos kultūros taryba