Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Guoda Gedvilaitė: 30 metų scenoje (fortepijonas, Lietuva)

Koncertai

Įvykęs renginys

Pianistė Guoda Gedvilaitė Jus kviečia į koncertą:

Kiekvienas išmoktas ir atliktas kūrinys – tai įrašas muzikos dienoraštyje.

Šiais Beethoveno 250-aisiais ir Čiurlionio 145-aisiais jubiliejiniais metais mane lydi tik apvalūs skaičiai: gimiau gamtos oazėje – Druskininkuose – šimtu metų vėliau už Čiurlionį, 10 metų gyvenau ir mokiausi gražiausiame pasaulio mieste – Vilniuje, 25-erius metus gyvenu ir dirbu Vokietijos metropolyje – Frankfurte prie Maino ir jau 30 metų mėgaujuosi koncertiniu gyvenimu visame pasaulyje.

Pirmoje kocerto dalyje pasakosiu apie Vilniaus mokslų laikotarpį. Būdama 15-metė Čiurlionio menų gimnazijos moksleivė ir besiruošdama 1-ajam tarptautiniam Čiurlionio konkursui, grojau 1-mąjį savo rečitalį Druskininkuose, kuriame skambėjo Beethoveno muzika, Čiurlionio ir Dvariono pjesės. Beethoveno „Atsisveikinimo” sonata op. 81a, kurią dirbome kartu su profesore Veronika Vitaite LMTA – tai simbolis, kuriuo noriu priminti tą laiką, kai būdama 20-ies, atsisveikinau su namais ir išvažiavau studijuoti į Frankfurto prie Maino muzikos akademiją. Sonatoje girdėsis atsisveikinimas bei nežinomybės klausimai ir iššūkiai, issikyrimo liūdesys ir grįžimo - pasimatymo džiaugsmas.

Kompozitorės Loretos Narvilaitės kūrinys „Garsas prabyla į tylą“, tai jubiliejinė gimtadienio dovana man. Kūrinys, parašytas mano vardo inicialų tonacijoje G prasideda liaudies dainos „Kitoj pusėj Nemuno“ melodija. Pasak kompozitorės, nors ir užaugau prie Nemuno, jai aš gyvenu „kitoj pusėj“. Italo Ottorino Respighi simfoninė muzika – mano pastarųjų metų atradimas. Fortepijoninėmis pjesėmis noriu savo klausytojus supažindinti su šiuo mažiau žinomu, tačiau genialiu kompozitoriumi. Na, o pabaigoje skambės argentiniečių kompozitoriaus Alberto Ginasteros Sonata, kuri gan taikliai atspindi ne tik mano charakterį ir temperamentą, tačiau ir mano gyvenimo ritmą.

Iki pasimatymo Paliesiuje!

Jūsų Guoda Gedvilaitė

Pasiklausyti:
https://youtu.be/Of9wGO8_rtI
https://youtu.be/lm8stftcqSQ
https://youtu.be/HCxBevF0dSw