Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Gyvenimas lyg sapne: Čiurlionio kvartetas (Lietuva), Aistė Pilibavičiūtė (sopranas, Lietuva)

Koncertai

Susibūręs 1968 metais, 2018-aisiais atšventęs 50-metį, Čiurlionio kvartetas tebegarsėja kaip išradingas ir techniškai pažangus kolektyvas. 1990 m. Čiurlionio kvartetui pirmajam iš mūsų šalies menininkų buvo suteiktas aukščiausias apdovanojimas – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. 2004 m. tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse Šveinfurte (Vokietija) ansamblis laimėjo II premiją, 2005 m. didelio užsienio publikos ir spaudos susidomėjimo sulaukė Čiurlionio kvarteto koncertai pasaulinėje parodoje „EXPO Aichi“ Japonijoje ir pristatymas VCD formatu pasaulinėje „MIDEM 2005“ mugėje Prancūzijoje. Kvartetas yra koncertavęs visoje Europoje: nuo Islandijos iki Rusijos ir nuo Norvegijos iki Italijos; taip pat Kanadoje, JAE, JAV, Meksikoje, Japonijoje bei Kinijoje, griežė tokiose salėse kaip Leipcigo „Gewandhaus“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Bonos „Beethovenhaus“, Berlyno „Schauspielhaus“, Paryžiaus „Musée d’Orsay“ ir daugelyje kitų, prestižiniuose festivaliuose „Prahos pavasaris“, „Berliner Festwochen“, „Vlaanderen“, „Janačkuv Mai“, „Moravijos ruduo“, Šlėzvigo-Holšteino, „Meranofest“, „Europamusikale“, „Amadeo“ Zagrebe. Po debiuto garsiojoje Londono „Royal Festival Hall“ kultūros žurnalas „Musical Opinion“ rašė apie nuostabią, tiesiog genialią kūrinių interpretaciją, kuri Londono kamerinės muzikos mėgėjams priminė, kaip turi būti atliekama kvarteto muzika. Po gastrolių užsienio šalyse kolektyvas nuolat sulaukia puikių atsiliepimų spaudoje (Vengrijos „Magyar Hírlap“, Vokietijos „Schwarzwälder Bote“, Norvegijos „Bergens Tidende“ ir kt.).

Čiurlionio kvarteto repertuarą sudaro klasikos, romantizmo, XX ir XXI a. muzika. Kolektyvas yra parengęs koncertų ciklus, skirtus Johanneso Brahmso ir Bélos Bartóko kūrybai, griežė monografinius Wolfgango Amadeus Mozarto, Dmitrijaus Šostakovičiaus, Franzo Schuberto, Roberto Schumanno, Lotynų Amerikos kompozitorių koncertus. Minint Mykolo Kleopo Oginskio gimimo 250-ąsias metines, kvartetas su specialia programa koncertavo ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje – Florencijoje, Akviloje ir Romoje. Pastaraisiais metais kvartetas Lietuvoje ir Italijoje atliko baroko muzikos programas su Francesko Mammola (mandolina, Italija), Nijole Dorotėja Beniušyte (klavesinas, Italija, Lietuva), Lietuvos scenose inicijavo originalius klasikos ir džiazo projektus, dalyvavo plataus žanrinio konteksto koncertuose nuo „e/q, elektronika kvartetui“ iki tango su tarptautiniu Tanios Naranjo ir Minnos Weurlander duetu.

Ypatingą vietą kvartetas skiria lietuvių muzikai – pirmą kartą atliko nemažai Felikso Bajoro, Vytauto Barkausko, Jurgio Juozapaičio, Dianos Čemerytės bei kitų kompozitorių kūrinių, lietuvių autorių premjeromis pradėjo Kristijono Donelaičio metų (2014) renginius, nuolat dalyvauja aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida“. Ypač svarbi kolektyvo misija – garsinti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vardą. Antai per visus 2011 metus, skirtus Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms, kvartetas pagrojo 100 koncertų įvairiose Lietuvos ir užsienio scenose, į programas įtraukdamas Čiurlionio kūrinius, turą baigė UNESCO salėje Paryžiuje. Čiurlionio kūrinius kvartetas nuolat atlieka ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Per pastaruosius kelerius metus Lietuvos kultūrą kolektyvas reprezentavo JAV, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, „Šilko kelio“ festivalio renginiuose Kinijoje, Šv. Magnuso festivalyje Škotijoje, „Prahos pavasaryje“ Čekijoje, Lietuvos kultūros sezonų pradžios renginiuose Krokuvoje. Aktyviai dalyvavo Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio renginiuose Lietuvoje ir užsienyje – Olborge (Danija), Antverpene (Belgija), tarptautiniuose festivaliuose „Kuršių nerija“, „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“, „ArsSummerfest“, „Muzika Jašiūnų dvare“ ir daugelyje kitų.

Nuo 2018 m. kovo nuo pat įsikūrimo griežęs ilgametis kvarteto violončelininkas Saulius Lipčius savo pultą užleido į Lietuvą iš Austrijos sugrįžusiam Glebui Pyšniakui.

Nemažai kūrinių Čiurlionio kvartetas yra įrašęs Lietuvos ir užsienio radijo bei garso įrašų studijose, taip pat į vinilines bei kompaktines plokšteles. Minėtini įrašai su žymiu pianistu Levu Natochenny, flamandų kompozitoriaus Kooso de Muinko kūrinių kompaktinė plokštelė (įrašyta Olandijoje), autorinė kvarteto plokštelė VCD formatu ir kt.

Kvarteto scenos partneriai yra įvairūs žinomi muzikai, tarp jų – dainininkai Asta Krikščiūnaitė, Edmundas Seilius, Judita Leitaitė, Dovilė Kazonaitė, prancūzų arfininkė Florence Sitruk, belgų klarnetininkas Eddy Vanoosthuyse, pianistai Jurgis Karnavičius, Gabrielius Alekna, Petras Geniušas, Gytis Cinauskas, Levas Natochenny, Tania Naranjo, Ralfas Taalas, Anastasia Injushina, akordeonininkai Minna Weurlander, Martynas Levickis, Aurelija Matulevičiūtė, liaudies dainininkė Veronika Povilionienė, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, trimitininkas Dovas Lietuvninkas, Baltijos gitarų kvartetas, vokalinis ansamblis „Jazz Island“ ir daugybė kitų. Čiurlionio kvarteto nariai griežia unikaliais XVIII a. italų meistrų instrumentais, pasirodo ir kaip solistai, dalyvauja įvairiuose ansambliuose ir kūrybiniuose projektuose.


Aistė Pilibavičiūtė baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, solinio dainavimo magistrą 2015 metais. Studijų metu buvo išvykusi stažuotis pagal Erasmus mainų programą į Vienos muzikos ir menų universitetą. Grįžo pabaigti studijas Lietuvoje ir iškart pateko į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro stažuotojų programą. 2016 metais tapo LNOB teatro įsteigtos „Operos švyturių“ nominacijos „Metų operos viltis“ laureatė, o 2019 metais to paties teatro išrinkta geriausia 2018 metų operos soliste, taipogi buvo nominuota Auksiniam scenos kryžiui už Iljos vaidmenį W. A. Mozart operoje Idomenėjas.

Aistė dainuoja Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje. Naujausi jos šiame teatre sukurti pagrindiniai vaidmenys - Džiuljeta V.Bellini bel canto operoje „Montekiai ir Kapulečiai“, Ilja W. A. Mozart operoje “Idomenėjas”, Siuzana W. A. Mozart operoje “Figaro vedybos”. Dar stažuotoja dainavo pirmaeilius vaidmenis operose „Bohema“, „Karmen“, operetėse „Linksmoji našlė“, „Vienos kraujas” R.Šerkšnytės operoje vaikams „Penki Merės stebuklai“. Solistė taip pat dalyvauja „Vilniaus City Opera“ spektakliuose, dainavo pagrindines partijas šios trupės statytose operose G. Puccini “Bohema” (Miuzetė) ir R. Leoncavallo “Pajacai”(Neda) . Būdama LMTA magistrantė, dainininkė stažavosi Austrijoje, Vienos muzikos universitete. Aistė ne kartą sulaukė pripažinimo ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu – 2013 m., dar būdama studentė, ji pateko tarp 19 geriausių pasaulio dainininkų prestižiniame „Neue-Stimmen“ konkurse Vokietijoje, diplomą ir publikos simpatijų prizą pelnė Antoníno Dvořáko dainavimo konkurse, Grand Prix jai atiteko konkurse-festivalyje „Le Strade d'Europa“.

Dainininkė pasirodo ne tik operos scenoje, bet dažnai koncertuoja visoje Lietuvoje su pianistais, instrumentiniais ansambliais ir orkestrais – šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir kt. Taip pat yra dainavusi Vokietijos, Austrijos, Čekijos, Italijos, Danijos, Latvijos scenose.

Programa:

J. Brahms - Kvartetas c - moll, op. 51, nr 1.
G. Puccini - Miuzetės valsas iš op. Bohema
A. Lara - Granada
C. Bohm - Still wie die Nacht
G. Verdi - Addio del passato iš op. Traviata
Ch. Gounod - Je veux vivre iš op. Romeo ir Džiuljeta
F. Lehar - Meine Lippen sie kussen so heiss iš op. Giudita