Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

„Hommage à Brahms“

Koncertai

Gegužės 20 d. kviečiame į Paliesiaus dvarą atiduoti pagarbą žymiajam romantizmo kompozitoriui J. Brahmsui ir XX a. kompozitoriui M. Weinbergui! Kūrinius atliks puikus trio: smuikininkė Barbora Valiukevičiūtė, pianistė Onutė Gražinytė ir violončelininkas Povilas Jacunskas. Tai koncertas visiems muzikos mylėtojams, mėgstantiems ir klasikinius, ir šiuolaikinės klasikos kūrinius.

Smuikininkė Barbora Valiukevičiūtė koncertuoja solo ir kamerinėse sudėtyse, dėsto, bei aktyviai kuruoja muzikinius renginius bei įvairius projektus.

Jos griežiamų solo ir kamerinės muzikos rečitalių publika klausėsi garsiausiose pasaulio muzikos salėse: „Metropolitan Museum Concert Hall“, „Veronica Hagman Hall“, „Staller Center for The Arts“ (JAV), „Auditorium al Duomo“ Florencijoje (Italija), „Fukuoja Across Hall“ (Japonija). Jos scenos partneriais buvo Ieva Jokubavičiūtė, Raul Rodriguez, Leon Livshin, Vadim Gluzman, Miles Masicotte. Grojo „Aurora Chamber Music Festival“ (Švedija), „Eilat Chamber Music Festival“ (Israelis), „Bowdoin Music Festival“ (JAV). B. Valiukevičiūtė yra kviestinė dėstytoja Accademia d’ Archi Arrigoni (Italija), Universidade Cuenca (Ekvadoras). Anksčiau dėstė Merit School of Music (JAV) ir Barenboim-Said Foundation (Palestina).

Ji yra kasmetinio vasaros muzikos festivalio „Music System Italy“ Italijoje organizatorė, „Music Academy for Young Professionals“ įkūrėja, bei „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasadorė.

Barbora baigė Magistro studijas DePaul universitete, Ilya Kalerio smuiko klasėje. Bakalauro studijas apsigynė Manhattan School of Music Grigory Kalinovskio smuiko klasėje ir Stony Brook Universitete Philipo Setzerio / „Emerson quartet“ klasėje.

Povilas Jacunskas (violončelė), kaip solistas koncertavo su Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Lietuvos Nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos Valstybiniu simfoniniu, Kauno miesto simfoniniu, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų simfoniniu, M. K. Čiurlionio menų mokyklos kameriniu bei Latvijos Nacionaliniu simfoniniu orkestrais, Tarptautinio festivalio „Harmos“ jaunimo simfoniniu orkestru (Portugalija), Lietuvos Nacionaliniu Vilniaus styginių kvartetu, mušamųjų ansambliu „Giunter percussions“ ir kt.

Nuo 2003 m. Povilas Jacunskas groja styginių kvarteto “Art Vio” sudėtyje, su kuriuo sėkmingai dalyvauja Lietuvos bei užsienio koncertiniame gyvenime. Su šiuo kolektyvu yra išleidęs ne vieną kompaktinę plokštelę.

Nuo 2006 P. Jacunskas yra fortepijoninio trio “FortVio” narys.

 

Onutė Gražinytė gimė muzikų šeimoje. Skambinti fortepijonu pradėjo būdama penkerių metų namuose padedama mamos, vėliau – Čiurlionio menų mokykloje G. Kondrotaitės ir I. Vyšniauskaitės fortepijono klasėse. Nuo 2015 m. metų Onutė studijavo Hannoverio muzikos, teatro ir medijos akademijoje pas prof. R. Kriugerį, nuo 2021 m. mokslus tęsia Berlyno Hannso Eislerio muzikos akademijoje.

Onutė į muzikos meną gilinosi bei sugebėjimus tobulino su tokiais svarbiais pianistais kaip N. Seriogina, A. Žlabys, A. Gavrilov, E. Kupeic, M. Raekallio, J. Lowenthal, R. Brautigam, M. Rubackytė, S. Kovacevich ir kt.

2015 m. jaunoji pianistė buvo apdovanota Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės už pasiekimus bei aktyvią muzikinę veiklą Lietuvoje ir užsienyje. Tais pačiais metais ji režisavo ir kūrė dalį muzikos M. K. Čiurlionio menų mokyklos abiturientų operai. Onutė yra dešimties nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė: diplomas ir specialusis prizas už geriausią 20 amžiaus kūrinio atlikimą ketvirtajame tarptautiniame jaunųjų atlikėjų konkurse Lenkijoje, Glubczyc (2007), laureatės vardas Leono Povilaičio jaunųjų atlikėjų konkurse (2008), laureatės diplomas nacionaliniame J. S. Bacho konkurse Vilniuje (2009), laureatės diplomas bei specialusis prizas už geriausią B. Dvariono kūrinio atlikimą septynioliktajame Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurse Vilniuje (2012), tais pačiais metais pirmosios vietos prizas ketvirtajame tarptautiniame Rosario Marciano pianistų konkurse Vienoje, pirmosios vietos diplomas bei specialusis prizas iš komisijos nario Marian Sobula tarptautiniame Peter Toperczer pianistų konkurse, Slovakijoje ir kiti. Jaunoji pianistė reguliariai muzikuoja Lietuvoje, tačiau koncertuoti neretai keliauja ir į užsienio šalis. Yra aplankiusi Lenkiją, Šveicariją, Baltarusiją, Vokietiją, Prancūziją, Estiją, Italiją, Olandiją, Austriją, Daniją, Švediją ir kt.

Koncertines patirtis lydėjo šie orkestrai: Nac. M. K. Čiurlionio menų mokyklos, Klaipėdos kamerinis, Kauno simfoninis, Lietuvos valstybinis simfoninis, Alikantės filharmonijos jaunimo, Zalcburgo Mocarteumo, Nacionalinis Liono bei Sankt Peterburgo kamerinis filharmonijos.

Atlikėja aktyviai koncertuoja ne tik kaip solistė, bet ir kaip kamerinių ansamblių narė. Su „Musik21 Niedersachsen“ 2017 m. atliko klavesino partiją Kiolno filharmonijos didžiojoje salėje. 2018 m. Onutė koncertavo dar dviejose prestižinėse salėse: Varšuvos filharmonijoje bei Berlyno Konzerthause.

Tų pačių metų kovo mėnesį festivalyje „International Music Festival (IMf) Buxtehude, Altes Land und Harburg“ Onutei skirtas jaunosios atlikėjos prizą, kuris pianistei atvėrė duris į daugiau nei dešimt salių solo rečitaliams Vokietijoje, Italijoje ir net Kinijoje, taip pat progą koncertuoti su Sankt Peterburgo Filharmonijos kameriniu orkestru.

2020 m. kompozitoriaus Arvo Pärto 85-to jubiliejaus proga bendradarbiaujant su Lietuvos Nacionaline Filharmonija bei leidykla „Accentus Music“ (Leipcigas) buvo išleista kompozitoriaus kūrinių kompaktinė plokštelė „Lamentate“. Ji sulaukė nemažo užsienio kritikų dėmesio, pelnė penkias žvaigždutes BBC muzikos žurnale, aukščiausią įvertinimą „Supersonic“ žurnale „Pizzicato“ (Vokietija), „Diapason d’or“ ir „Diapason d’or Arte“ (Prancūzija).

PROGRAMOJE:

M. Weinberg – Trio, op. 24
J. Brahms – Trio smuikui, violončelei ir fortepijonui.