Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Japonijos dvasia užburiančios vasaros saulėgrįžos dienos Paliesiuje

Kiti renginiai

Japonų kultūros dienos Paliesiaus dvare | 2022 m. birželio 23-26 d.

Joninės arba Rasos, trumpiausia metų naktis, kadaise buvo svarbiausia lietuvių šventė. Populiari ji ir šiais laikais, nors švenčiama labai įvairiai. Mes į Paliesiaus dvarą sutikti vasaros saulėgrįžą kviečiame visus, mylinčius ir senąsias tradicijas, ir kitoniškumo potėpius. Kviečiame šiame ramybės kampelyje bendrauti su gamta ir savimi įvairiausiais būdais: stebint gamtą švenčiančius japoniškus maldos šokius ir kontempliuojant paukščių bei šventyklų paveikslus, vaikštant po žolę basomis ir maudantis, kalbantis su žolininke, kupoliaujant ir stebint burtus…

Renginio metu taip pat matysite dvieju menininkų - Jūratės Narmontaitės (Jūratė Graphic) ir Tom Nagai - parodą. J. Narmontaitė daugiausiai kuria estampus litografijos technika, kuriuose vaidzuoja paukščius. Darbuose gervių ir gamtos temomis susilieja lietuviški ir japoniški simboliai, kuriuos, kartu su Tom Nagai intin detalių „Nihondžišos budistų šventylų“ piešinių serija, kviečiame patirti ir interpretuoti Paliesiaus dvaro Rasose.

Japonių Taeka Nakano ir Chie Narita performansai – tai galimybė susipažinti su įspūdingos Japonijos kultūros dalele bei stebėti unikalią šokio ir gamtos sąjungą. Performansų metu bus atliekamas „Kannon-mai“, šokis, paremtas vienu seniausių Japonijos šventyklų maldos šokiu. Šio šokio judesiai lėti, atspindintys penkis in ir jang elementus – ugnį, vandenį, metalą, medį ir žemę. O tikslas yra susijungti su gamta. Šokis nėra griežtai surepetuotas, jis vyksta natūraliai, pagal gamtą ir aplinką. Tai tarsi malda, sujungianti muziką ir gamtą.