Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Lietuvos smuikininkų – Martyno Švėgždos von Bekker ir Jono Tankevičiaus koncertas "Lemtingas susitikimas" Paliesiaus dvare

Koncertai

Kovo 23 dieną Paliesiaus dvare koncertuos du išskirtiniai Lietuvos smuikininkai – Martynas Švėgžda von Bekker ir Jonas Tankevičius. Nors įtaigumu ir subtilumu pasižyminčius muzikus sieja ilgametė draugystė, scenoje jie susitiks pirmą kartą. Simboliška, kad šiam kūrybiniam tandemui akompanuos Vilniaus muzikos mėgėjų orkestras: kadaise su senelio Povilo Bekerio įkurtu orkestru jaunasis Martynas pradėjo savo muzikinę solisto karjerą, o Čiurlionio kvarteto primarijus Jonas Tankevičius yra vienas artimiausių orkestro bičiulių pastarąjį dešimtmetį.

Kruopščiai parinktoje ir romantine dvasia dvelkiančioje programoje skambės dar Lietuvoje negirdėti kūriniai bei rečiau atliekami smuiko muzikos perlai, todėl ypatingas vakaras muzikos gurmanams garantuotas.

Smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekker gimė iškilioje dailininkų ir muzikų šeimoje Vilniuje. Pirmoji mokytoja buvo jo močiutė, garsi smuikininkė E. Strazdaitė-Bekerienė. Vėliau – Čiurlionio menų mokykla, Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir Hamburgo aukštoji muzikos ir teatro mokykla. Martynas Švėgžda von Bekkeris įvertinamas tarptautiniuose konkursuose: Lietuvos jaunųjų smuikininkų ir Jaroslavo Kociano konkurse Čekijoje, taip pat Mayer ir Haussmanno konkursuose Hamburge (su fortepijoniniu trio „Coloris“, I premija), Johanneso Brahmso smuikininkų konkurse (III vieta).

Sunku išvardyti visus iškiliausius orkestrus ir muzikantus Europoje, Azijoje ir JAV, su kuriais skambėjo Martyno smuikas: H. D. Baum, K. P. Seibel, G. Tshitshinadze, I. Uriasch, D. Kraus, S. Sondeckis, M. Lubotsky, G. Rivinius ir Y. Mazurkevich… Koncertuodamas jis ypatingą dėmesį skiria lietuviškai muzikai, o įvairiuose socialiniuose projektuose siekia auginti šiuolaikinę Lietuvą mylinčių tautiečių ir pasaulio piliečių identitetą.

Dešimtajame dešimtmetyje Martynas pelnė Prancūzijos valstybinę stipendiją ir pradėjo veiklą Paryžiuje atstovaudamas Lietuvai kaip kultūros garbės atašė, bendradarbiavo su tuomete Lietuvos ambasadore prie UNESCO Ugne Karvelis. Martynas daug metų buvo tarptautinio festivalio „Alternatyva“ vadovas, vėliau inicijavo tarptautinę tarpdisciplininę keliaujančią Alternatyvių menų akademiją. Dėsto Johannes Brahms Konservatorium Hamburge, veda smuiko meistriškumo pamokas Lietuvoje ir užsienyje, leidžia muzikos įrašus, pats kuria muziką.

Smuikininkas Jonas Tankevičius yra parengęs solinių programų su kamerinės muzikos ansambliu „Musica humana“, atlikęs sonatų ciklus su pianistais Jurgiu Karnavičiumi, Andriumi Vasiliausku, vargonininku Gediminu Kvikliu. Kaip solistas yra koncertavęs su Lietuvos kameriniu, Vilniaus šv. Kristoforo kameriniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais.

Su Čiurlionio kvartetu, kuriame griežia pirmuoju smuiku nuo 1996 metų, dalyvavo visuose žymiausiuose Lietuvos ir užsienio festivaliuose, taip pat pasižymėjo pasaulinėje parodoje „EXPO 2005“ Japonijoje ir MIDEM 2005 mugėje Prancūzijoje.

Jonas Tankevičius mokėsi pas prof. Viktorą Radovičių M. K. Čiurlionio menų mokykloje, mokslus tęsė̇ tuometėje Lietuvos konservatorijoje, stažavosi Igorio Oistracho meistriškumo kursuose. Dabar pats dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (nuo 1993), yra Styginių instrumentų katedros profesorius.

J. Tankevičius buvo įvertintas Lietuvos jaunųjų atlikėjų konkurse, Tarprespublikiniame atlikėjų konkurse Minske, Tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse Šveinfurte (su Čiurlionio kvartetu ir gitaristu Andreas Grün, II premija). Yra įrašęs apie 300 kūrinių, 12 kompaktinių diskų.

Vilniaus muzikos mėgėjų simfoninis orkestras – tai kolektyvas, vienijantis įvairaus amžiaus ir profesijų muzikos mylėtojus. Orkestro pradžia siekia 1961 metus, kuomet simfoninį orkestrą „Vilnius“ įkūrė ir jam vadovavo prof. Povilas Bekeris. Po kurio laiko dėl įvairių priežasčių kolektyvas iširo, o 1998-aisiais, padedamas jauno dirigento Tado Šileikos, atgimė su naujomis idėjomis. Šiandien tai vienintelis toks kolektyvas Lietuvoje – nepriklausomas, pačių muzikantų ir rėmėjų išlaikomas simfoninis orkestras, dažnai koncertuojantis ir kamerine sudėtimi. Orkestro išskirtinumas – kiekvienam koncertui paruošiama vis nauja programa, stebinanti retai atliekamais ar dar negirdėtais kūriniais, jų premjeromis ir netikėtais kviestiniais solistais.

Programa

N. Paganini – Fantazija “Mozės” tema

J. Suk – „Meilės daina” Op.7 Nr.1

E. Wolf-Ferrari – Serenada styginiams E dur

M. R. Owen – Mažasis koncertas dviem smuikams ir styginių orkestrui

P. Sarasate – Navarra Op.33