Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Medkopio pabaigos šventė Stripeikių senovinės bitininkystės muziejuje

Šventės

Įvykęs renginys

Kaip ir kasmet, žolynams žydint, bitutėms dūzgiant... Ignalinos raj. Stripeikių kaime, senovinės bitininkystės muziejuje rugpjūčio 15 d. medkopio pabaigos šventė "Ulioja bitelė"

PROGRAMA
13.00 – 13.30 val. - iškilmingas šventės atidarymas, garbių svečių sveikinimai, Austėjos ir Bubilo dievybių pagarbinimo apeigos su “Čiulbutės” ansambliu.
10.00 - 17.00 val. - bičių produktų, kulinarinio paveldo ir tautodailės darbų kermošius.
12.00 – 17.00 val. - amatų kiemai ir kūrybinės dirbtuvės:
Kūrybinių dirbtuvių naujienos – virtuoziškojo dambrelininko Egidijaus Darulio edukacija ”Atrask dambrelį”; Kauno Karo Istorijos Klubas užsiimantis senovės baltų genčių ir Teutonų ordino karybos ir gyvensenos rekonstrukcija, medkopio renginyje pristatys to laikmečio ginkluote, šarvus, papasakos apie karybos ypatumus ir taktiką, norintys galės gyvai išbandyti šarvus ir ginklus; Egidijus Virbašius muzikos akademijos liaudies instrumentų meistras atskleis ragų ir kitų instrumentų melodingumo galimybes.
Edukatorė Juventa Mudėnienė su "Austėja ir jos bičių dvaras” edukacija; meduolių kepimas ir senoviniai žaidimai su "Utenos kraštotyros muziejumi; vaško laiškų rašymas ir antspaudų gamyba su edukatore Aiste Andriušyte; “Duonos kelio” edukacija su Daugėliškio krašto bendruomene; proginės „Medkopio 2020“ monetos kalimas su meistru Mantu Ališausku; avilių tapymo kūrybinės dirbtuvės su tapytoja Nijole Trinkūniene; edukacija senoviniai burtai ir sveikata su etnologe filmo "Lietuvių tikėjimai ir žinios apie sveikatą" kūrėja Rita Balkute; parodomasis midaus virimas ir degustacija su vieninteliu midaus somelje Lietuvoje Eriku Augustinavičiumi; žolynų skulptūrų rišimas (avilio pynimas) su meno kūrėja Viktorija Bitinaite - Stankevičiene; molinės bitės lipdymas su keramike Jolita Bužinskiene; juostų audimas, apyrankių pynimas, vaistingųjų augalų arbatų ragavimas su garsiąja Breidokų šeimyna; medienos paslapčių išrišimas (vabzdžių viešbutukų darymas) su Audriumi Grinskiu; natūrinio ūkio valdytojos Monikos Šimonėlės parodomoji programa “Ratelio dūzgimas”; Lietuvos jaunųjų bitininkų asocijacijos edukacija "Atrask bitę kitaip" protmūšio bitės tema organizavimas.
13.30 – 13.45 val. Lietuvos bankas kartu su monetos autoriumi dailininku V. Naručiu pristatys naują kolekcinę monetą skirtą drevinei bitininkystei.
13.45 - 14.15 val. - paskaita smalsiems “Lietuviška bitė” lektorė vyr. mokslo darbuotoja dr. Laima Blažytė Čereškienė. GTC ekologijos institutas, cheminės ekologijos ir elgsenos laboratorija.
14.15 – 15.45 val. Filmą "Sengirė" pristatys režisierius Mindaugas Survila. Po peržiūros daugiau papasakos apie filmo kūrimą bei su bendraminčiais įkurtą "Sengirės fondą".
15.45 – 16.15 val. - Medaus kiemas: "išmaniojo" avilio pristatymas bei medaus skonio naujiena “kreminis medus”, parodomasis medaus sukimas stikliniame medsukyje ir šviežio “prezidentinių” bičių medaus vaišės, bičių motinos paieška su muziejaus bitininku Mindaugu Bridžiumi.
16.00 – 16.30 val. “Austėjų dūzgės 2020” gamtinė fotosesija/performansas su fotomeniniku Adolfu Sinkevičiumi.
16.30 val. – susitinkam su Ieva Narkute ir visi apsikabinam akimis, dainomis ir paskęstam jausmuose, kaip kad sako 2016 M.A.M.A apdovanojimų metų atlikėja.
SVARBU
Dėl eismo saugumo prašome atvykstančius automobiliais į šventę važiuoti per Ginučius iš šventės – per Kirdeikius.


Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija.


P.S. renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama.