Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Miško maudynių savaitgalis

Žygiai

Kiek kartų, važiuodami pro gražią vietą miške ar žygiuodami miško takais vieni ar su kompanija, pagalvojote - kai turėsiu daugiau laiko, būtinai reikės čia atvykti dar kartą, kad iki soties pasimėgaučiau šios vietos grožiu ir ramybe?  O kiek kartų nukišote šį planą į giliausią stalčiaus “Vieną dieną” kampą? Tai štai, miško maudynės būtent ir yra tas išsvajotasis mėgavimosi mišku laikas, kai nereikia niekur skubėti, kai galima lėtai įsibūti į vietą, susibūti su ja, ir joje išsibūti.

Kur miške slepiasi tyla?
Kuo kvepia drevė?
Kiek prireiktų spalvų, norint nupiešti mylimiausią miško vietą?

 

„Miško maudynių savaitgalis“ Asalnų stovyklavietėje, tarp Ginučių ir Palūšės kaimų, nuostabiame Linkmenų miške. Numatomas pažintinis žygis miške su Asalnų stovyklavietės įkūrėja, žygių Aukštaitijos nacionaliniame parke organizatore Egle Šilinikaite, 2 miško maudynių seansai su sertifikuota miško maudynių gide Mila Monk, pirtis su profesionalios pirtininkės surištomis vantomis, vietoje rinktų žolelių arbatų degustavimu. Nakvosime miške - tipiuose, kupole arba palapinėje, valgysime gardų vegetarišką maistą iš vietoje, natūraliai užaugintų produktų, maudysimės ir irstysimės valtyje ežere.

 

PROGRAMA:

ŠEŠTADIENIS

10:00 Atvykimas ir susipažinimas su stovyklaviete
11:00 pažintinis žygis, kurio metu keliausime link Ladakalnio - tai pati Aukštaitijos Nacionalinio Parko širdis, nuo kurios ir prasidėjo visa nacionalinių parkų Lietuvoje istorija. Kelionės metu aplankysime įspūdingą Puziniškio ąžuolą, eisime vingiuotais miško keliukais, ežerų pakrantėmis, tarp kurių, ko gero, įspūdingiausias - Velniūkščio ežeras.
Atstumas: 12 - 13 km.
14:00 Grįžimas į stovyklavietę/laisvas laikas
14:30 Pietūs. Sveikas, gardus vegetariškas maistas iš savomis rankomis užaugintų produktų.
16:00 Miško maudynių seansas “Gilus atsipalaidavimas”
Miško maudynių seanso metu lėtai, dėmesingai tyrinėsime mišką per pojūčius, susitelkdami į malonumą būti čia ir dabar, būti gyvi gyvame pasaulyje, dalindamiesi vienas su kitu savo atradimais ir lobiais. Tam tikra seka atliksime miško maudynių pratimus-kvietimus, kurių tikslas – atsijungti nuo gyvenimo mintyse, prote ir susitelkti į kūną, per jį užmezgant ryšį su mišku. Miško maudynių pratimai lavina pastabumą, padeda giliai atsipalaiduoti, pailsėti, pajusti lengvumą, ryšį su aplinka, vienas su kitu ir pačiais savimi.
19:00 Vakarienė. Natūralus vegetariškas maistas
20:00 Atsipalaidavimas pirtyje. Vantos, šveitikliai, natūralių žolelių arbatų degustavimas.

SEKMADIENIS

9:00 Pabudimas
9:30 Mankšta
10:00 Pusryčiai
11:00 Miško maudynės “Ryšys”. Pojūčiai, sulėtėjimas, atsipalaidavimas. Šio seanso kryptis - gilinti ryšį su vieta miške, kurią pažinome per pirmąjį seansą. Ar aš čia svečias, ar teisėtas gyventojas? Kas man yra namai? Ko reikia, kad jausčiausi namuose? Kaip pažinti vietą ir leisti jai mane pažinti?
14:30 Pietūs
15:30 Aptarimas. Apie ką mano šio savaitgalio istorija? Kokį lobį parsivešiu namo?
16:30 Atsisveikinimas

APIE MUS:

Mila Monk yra pirmoji sertifikuota miško maudynių gidė Lietuvoje, asociacijos „Miško terapijos ir edukacijos centras“ bendraįsteigėja bei vadovė, Anykščių miško festivalio Miško terapijos dienos koordinatorė, vertėja, kartu su kolege išvertusi vieno iš miško terapijos pradininkų, japonų mokslininko Qing Li knygą "Miško maudynės" į lietuvių kalbą.
Mila veda miško maudynių seansus Vilniaus ir kituose Lietuvos miškuose, organizuoja miško terapijos dirbtuves, skaito pranešimus apie ryšio su gamta svarbą fizinei ir psichinei sveikatai, emocinei būklei, veda virtualius gilaus atsipalaidavimo seansus, pagrįstus miško maudynių metodika. Taip pat su kolegomis iš Miško terapijos ir edukacijos centro kuria patyriminius miško maudynių takus su audiogidu, skirtus savarankiškoms miško maudynėms.

“Žmonija 99,99 proc. viso savo egzistavimo laiko vystėsi gamtoje, tad genetiškai mes vis dar esame prie jos labiau prisitaikę, nei prie miestų. Įrodyta, kad net vaizdas pro langą į medžius ramina, suteikia jėgų, paspartina gijimą po operacijų. Mano tikslas - sugrąžinti žmogų į gamtą, įkvėpti pažinti mišką, tyrinėjant jį per pojūčius. Juk tai, su kuo sieja teigiamas ryšys, mes linkę saugoti ir puoselėti.”

Eglė Šilinikaitė - Asalnų stovyklavietės įkūrėja ir vadovė, Aukštaitijos Nacionaliniame Parke organizuojanti žygius, turus bei renginius, kurianti maršrutus ir solo žygius. Geografijos bakalaurė, paveldosaugos magistrė, turizmo vadybos ir kelionių organizavimo specialistė, sukūrusi Aukštaitijos Nacionalinio Parko toponimikos žemėlapį.
http://www.utenoszinios.lt/.../vietovardziai-pasako-visa.../.

“Šventai tikiu, kad per gamtą užmegztus ryšius reikia sustiprinti, iki pasimatymo klajonėse”

Gabija Balčiūnaitė - maisto gaminimo aistruolė, gaminanti ir kurianti receptus, ilgą laiką tobulinanti savo sugebėjimus tarptautiniuose veganiškuose restoranuose. Ji pati augina daržoves, uogas, vaistines ir prieskonines žoleles savo šeimos ekologiniame ūkyje Utenos rajone.

“Myliu maistą, kaip ir žmones, kurie būna laimingi, valgantys skaniai ir sveikai!”

 

 Ką turėti miško maudynių savaitgaliui?

- Oro sąlygoms pritaikyta apranga, patogi avalynė
- Apsauga nuo erkių/uodų
- Jei lynotų, apsauga nuo lietaus (atitinkami drabužiai, skėtis)
- Neperšlampamas kilimėlis prisėsti
- Rankšluostis
- Maudymosi kostiumėlis
- Miegmaišis, kilimėlis (tiems, kad nuspręs gyventi kupole - nereikia)
- Palapinė (jei negyvensite tipyje ar kupole)

KAINA

80 EUR (registruojantis po liepos 31 d. kaina 100 EUR)

Į kainą įeina: pažintinis žygis, 2 miško maudynių seansai, pirtis, asmeninė profesionalios pirtininkės surišta vanta, pilnas vegetarinis maitinimas abi dienas, žolelių arbatų degustacija, nakvynė palapinėje.

Nakvynė tipyje arba kupole už papildomą mokestį. Teirautis el. paštu [email protected]

Dalyvių skaičius ribotas!