Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Nacionalinio dramos teatro spektaklis „#beskambucio"

Spektakliai

Įvykęs renginys

Ignalinos kultūros ir sporto centras kovo - birželio mėn. kviečia į profesionalių teatrų festivalį vaikams ir jaunimui „TEATRO GENAS“!

Spektaklis „#beskambučio“ – tai atvirumo pamoka, vykstanti įvairiose Lietuvos mokyklų erdvėse. Spektaklis kviečiantis ne į teatrą, bet atvažiuojantis pas mokinius, jų tėvus ir mokinius. Aktorius ir režisierius Paulius Tamolė 2016 m. pristatęs interaktyvų spektaklį 5–10 metų vaikams „Raudonkepurė“, sulaukusį labai gerų tėvų ir mažųjų žiūrovų atsiliepimų, nusprendė sukurti spektaklį truputį vyresnei auditorijai – paaugliams. Šiai amžiaus grupei spektaklių teatrų repertuaruose labai nedaug.

„Prieš kurdami „#beskambučio“ darėme tyrimą, bendravome su mokyklų bendruomenėmis, mokiniais, norėjome parinkti temas, kurios būtų „jų“, juos domintų, įtrauktų. Todėl nusprendėme spektaklį kurti mokinių teritorijoje – mokykloje, bet ją padaryti šiek tiek kitokią, neatpažįstamą, netikėtą“, – sako režisierius. Bevažinėdami po mokyklas menininkai sako pastebėję atvirumo stygių jose. Dalintis savo asmeninėmis istorijomis spektaklyje ir taip skatinti pokyčius Paulius Tamolė pakvietė įvairių kartų aktorius. Visi jie persirengę uniformomis ir pasitelkę mokyklos aplinką, atskleidžia universalias temas.

„Spektaklyje kiekvienas kalba apie tai, kas jam rūpi, kuo nori pasidalinti. Visos istorijos autentiškos, išgyventos, skaudžios, džiugios, tikimės, kad atliepia ir klausantiems rūpimus klausimus“, – sako Paulius Tamolė. Jautrią istoriją papasakojusi aktorė Kamilė Petruškevičiūtė už vaidmenį šiame spektaklyje buvo apdovanota 2017 m. „Auksiniu scenos kryžiumi“.

Spektaklis prasideda mokyklos koridoriuje – ten susirinkę žmonės paskirstomi į dešimt grupių, kurias koordinuoja dešimt aktorių. Pasklidę įvairiose mokyklos erdvėse aktoriai dalijasi asmeninėmis istorijomis. Galiausiai visi atsiduria aktų salėje, kur laukia tam tikras „žinių patikrinimas“, komandos tvirtumo išbandymas, laikas savirefleksijai. Po spektaklio vyksta aptarimai, kuriuose dalyvauja aktoriai ir žiūrovai.

„Galbūt aktorių istorijos paskatins ir moksleivius būti atviresnius vienas kitam, padrąsins mokytojus dalytis ne tik teorinėmis žiniomis. Galbūt ilgainiui nebereikės skambučio pradėti pamoką, pradėti pokalbį, tai darysime nieko neverčiami, neskubinami, su noru ir nuoširdžiai. Juk tai, kas vyksta mokykloje – persikelia ir į kitas gyvenimo sritis: šeimą, universitetus, darbovietes. Kokių jų norėtume?“ – klausia Paulius Tamolė.

SPEKTAKLIS NEMOKAMAS
Projekto „Teatro genas“ iniciatorius - Ignalinos kultūros ir sporto centras
Projekto partneriai – Ignalinos gimnazija, Vidiškių gimnazija, Didžiasalio “Ryto” gimnazija, Daugėliškio mokykla - daugiafunkcis centras, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba