Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Palaikome Ukrainą! Spalvų gama: Onutė Gražinytė (fortepijonas, Lietuva)

Koncertai

Paliesiaus dvaras kviečia vienytis ir palaikyti Ukrainą klausantis gyvos muzikos koncertų – lėšos, gautos už bilietus, bus paaukotos nevyriausybinei organizacijai „Blue / Yellow“, remiančiai Ukrainos ginkluotąsias pajėgas bei nuo karo nukentėjusius civilius.

https://www.blue-yellow.lt

#SLAVAUKRAINI 

 

Onutė Gražinytė: „Nemeluosiu, idėją, sugretinti Čiurlionį, Skriabiną bei Messiaeną mestelėjo mano tėvelis. Ji manyje surezonavo, aš ją dar pabrandinau ir keliems mėnesiams praėjus tokią sudėliojau. Šiuos preliudus dėliojau ne pagal kompozitorius (t.y. Čiurlionis, tada Skriabinas ir pabaigoje Messiaenas), o pagal tonacijas, bei sugretinimus ar priešpastatymus, kurie sukūrė tam tikrą dramaturgiją, mane domino ir įtikino. Šiuo nedideliu cikliuku labai džiaugiuosi ir tikiu. Daug dalykųjame tiesiog “veikia”. Labai vienijanti spalvų tema: Čiurlionis buvo dailininkas, Skriabinas, girdėdamas natas bei hramonijas matė tam tikras spalvas, o Messiaenas prie visų skambėsiančių ankstyvų preliudų be pavadinimų yra parašęs ir itin konkrečius spalvinius komentarus. Prie šio savo sudėlioto ciklo derinau kitaip, tačiau labai spalvingą Haydno Sonatą As dur, kuri yra tikras pavasarinis spindulėlis, tobula savo netobulumais ir man kažkuo labai barokiška. Na o programos pabaigoje skambės Modesto Mussorgskio “Parodos Paveikslėliai”. Vėlgi išskirtinai dinamiškas bei charakteringas kūrinys, įkvėptas Viktoro Hartmano paveiklsų. Sutinkami charakteringi ir skirtingi objektai bei veikėjai, tokie kaip sena pilis, gnomas, turtingas bei skurdus žydai, didieji Kijevo vartai, baba yaga ir kiti.

Man įdomu gilintis į tai, kaip skirtingi kompozitoriai turėjo savą ryšį su spalviniu pasauliu ir visiškai savaip jį išreiškė, transformavo į spalvines-garsines gamas.“

 

Onutė Gražinytė gimė muzikų šeimoje. Skambinti fortepijonu pradėjo būdama penkerių metų namuose padedama mamos, vėliau - Čiulrionio menų mokykloje G. Kondrotaitės, ir I. Vyšniauskaitės fortepijono klasėse. Nuo 2015-ųjų metų Onutė studijavo Hannoverio muzikos, teatro ir medijos akademijoje pas Prof. R. Kriugerį, nuo 2021-ųjų mokslus tęsia Berlyno Hannso Eislerio muzikos akademijoje.

Onutė į muzikos meną gilinosi bei sugebėjimus tobulino su svarbiais pianistais, tokiais, kaip N.Seriogina, A.Žlabys, A.Gavrilov, E.Kupeic, M.Raekallio, J. Lowenthal, R.Brautigam, M.Rubackytė, S.Kovacevich ir kt.

2015m. jaunoji pianistė buvo apdovanota Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės už pasiekimus bei aktyvią muzikinę veiklą Lietuvoje ir užsienyje. Tais pačiais metais ji režisavo ir kūrė dalį muzikos M. K. Čiurlionio menų mokyklos abiturientų operai.

Onutė yra dešimties nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė: diplomas ir specialusis prizas už geriausią 20 amžiaus kūrinio atlikimą ketvirtajam tarptautiniam jaunųjų atlikėjų konkurse Lenkijoje, Glubczyc (2007), laureatės vardas Leono Povilaičio jaunųjų atlikėjų konkurse (2008), laureatės diplomas nacionaliniame J. S. Bacho konkurse Vilniuje (2009), laureatės diplomas bei specialusis prizas už geriausią B. Dvariono kūrinio atlikimą septynioliktajame Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurse Vilniuje (2012), tais pačiais metais pirmosios vietos prizas ketvirtajame tarptautiniame Rosario Marciano pianistų konkurse Vienoje, pirmosios vietos diplomas bei specialusis prizas iš komisijos nario Marian Sobula tarptautiniame Peter Toperczer pianistų konkurse, Slovakijoje ir kiti.

Jaunoji pianistė reguliariai muzikuoja Lietuvoje, tačiau koncertuoti neretai keliauja ir į užsienio šalis. Yra aplankiusi Lenkiją, Šveicariją, Baltarusiją, Vokietiją, Prancūziją, Estiją, Italiją, Olandiją, Austriją, Daniją, Švediją ir kt.

Koncertines patirtis lydėjo šie orkestrai: Nac. M.K.Čiurlionio menų mokyklos, Klaipėdos kamerinis, Kauno Simfoninis, Lietuvos Valstybinis Simfoninis, Alikantės Filharmonijos jaunimo, Zalcburgo Mocarteumo, Nacionalinis Liono bei Sankt Peterburgo kamerinis Filharmonijos.

Atlikėja aktyviai koncertuoja ne tik kaip solistė, bet ir kaip kamerinių ansamblių narė. Su Musik21 Niedersachsen 2017 m., atliko klavesino partiją Kiolno filharmonijos didžiojoje salėje. 2018 metais Onutė koncertavo dar dvejose prestižinėse salėse: Varšuvos Filharmonijoje bei Berlyno Konzerthause. Tų pačių metų kovo mėnesį festivalis 'International Music Festival (IMf) Buxtehude, Altes Land und Harburg' skryrė Onutei jaunosios atlikėjos prizą, kuris pianistei atvėrė duris į daugiau, nei dešimt salių solo rečitaliams Vokietijoje, Italijoje ir net Kinijoje. Taip pat koncertą su Sankt Peterburgo Filharmonijos kameriniu orkestru.

2020 metais, kompozitoriaus Arvo Pärt 85-to jubiliejaus proga bendradarbiaujant su Lietuvos Nacionaline Filharmonija bei leidykla ‘Accentus Music’ (Leipcigas) buvo išleista kompozitoriaus kūrinių kompaktinė plokštelė ‘Lamentate’. Ji sulaukė nemažo užsienio kritikų dėmesio, pelnė penkias žvaigždutes BBC Music žurnale, aukščiausią įvertinimą ‘Supersonic’ žurnale ‘Pizzicato’ (Vokietija), Diapason d’or ir Diapason d’or Arte (Prancūzija).

 

PROGRAMA:
F. J. Haydn - Sonata As-dur
M. K. Čiurlionio / A. Scriabin / O. Messiaen - Preliudų rinkinys
M. Mussorgsky - „Parodos Paveikslėliai“

PASIKLAUSYTI: https://youtu.be/UvPAqREOuXU
____

EDUKACINIS CIKLAS VISAI ŠEIMAI „AŠ KURIU“

Tai prasmingai ir kūrybiškai praleistas laikas kartu, lavinantis jūsų vaikučių emocinę, socialinę raidą.

Plačiau: https://paliesiausdvaras.lt/edukacinis-ciklas-visai.../
____

Mums rūpi Jūsų sveikata: vyresniems nei 6 metų žiūrovams ir dalyviams viso renginio metu būtina dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius.