Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Piotr Anderszewski (fortepijonas, Lenkija)

Koncertai

Piotr Anderszewski pirmą kartą patraukė publikos dėmesį, kai 1990 m. dalyvaudamas Lidso fortepijono konkurso pusfinalyje nulipo nuo scenos nebaigęs kūrinio, nes manė, kad groja nepakankamai gerai.
Pianistas garsėja kaip perfekcionistas – jis labai kruopščiai atsirenka kompozitorius ir kūrinius. Viename interviu yra pasakęs – „Negaliu groti bet ko.“

Šiandien atlikėjas yra plačiai vertinamas ir laukiamas prestižinėse koncertų salėse visame pasaulyje. Jis nuolat koncertuoja garsiausiose Vienos, Berlyno, Niujorko, Paryžiaus ir Amsterdamo scenose. Groja su Londono simfoniniu, Londono filharmonijos, Berlyno filharmonijos ir kitais orkestrais.

Pianistas yra gavęs „Gilmore“ menininkų apdovanojimą, Szymanowskio apdovanojimą ir Londono Karališkosios filharmonijos draugijos apdovanojimą. Piotr Anderszewski ne kartą bendradarbiavo su filmų kūrėju Bruno Monsaingeon, prancūzų režisieriumi sukūrusiu filmus apie Glenn Gould, Sviatoslav Richter, David Oistrakh bei kitus žymius muzikus. Pianisto Piotr Anderszewski asmenybei yra dedikuoti trys filmai. Viena įsimintiniausių akimirkų užfiksuotų dokumentikoje – pianisto kelionė traukiniu iš Varšuvos į Budapeštą. Kelionės metu Piotr Anderszewski skambino specialiai jam traukinio kupe pastatytu fortepijonu.

Apie nerimą, aplankantį prieš pasirodymus, pianistas yra pasakęs: „Stengiuosi jį priimti ir koncerto metu neapsimetinėti geresniu nei esu. Be to, adrenalinas yra reikalingas mano rankoms.