Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Tord Gustavsen Trio (Norvegija)

Koncertai

2023 m. gegužės 6 d. į Paliesiaus dvarą su nauju albumu sugrįžta tarptautinio pripažinimo sulaukęs Norvegijos džiazo pianistas Tord Gustavsen ir jo trio. Aktyviai visame pasaulyje grojantis trio dvaro koncertų salėje pristatys naują albumą „Opening“, jau susilaukusį kritikų liaupsių. Tai reta proga gyvai išgirsti džiazo super žvaigždę ir nuostabų džiazo albumą!

„Aiškiai jaučiu, kad bandymas kažko siekti, kūrybingumas vyksta organiškai, neatsiskiriant ir nesustingstant, išlaikant energingą ryšį su šaknimis – su giesmių, spiričiuelių ir lopšinių, kurias vis girdėjau augdamas, stabilumu bei jausmingumu“ – pasisakė Tordas Gustavsenas.

Tord Gustavsen Trio išleido jau ne vieną albumą: jie yra naujai interpretavę Norvegijos giesmes ir sufijų poeziją puštūnų kalba, J. S. Bacho bažnytinius kūrinius, atlikę instrumentinius kūrinius, originalias T. Gustavseno kompozicijas, suderinę šiaurietiško bliuzo paprastumą su impresionistiniais peizažais ir meditacine atmosfera. Bet Norvegijos pianisto ir kompozitoriaus Tordo Gustavseno muzika niekad nesustoja augti, kilti vis aukščiau įsimintinomis melodijomis, subtiliais ritmais, muzikinėmis erdvėmis, ir švelnumu, ir gyliu. 2022 m. su nauju bosistu Steinaru Raknesu įrašų studijos „ECM Records“ išleistas Trio albumas „Opening“ išsiskiria tvirtais, jausmingais muzikiniais pagrindais, virtuozišku soliniu grojimu, leidžia Trio sužibėti dar labiau. Peteris Quinnas muzikos žurnale „Jazzwise“ teigė, kad albumas „turtingai ir išskirtinai vibruoja tarp introspektyvumo ir dramatiškumo... Įspūdinga kolekcija“, o Marshallas Gu žurnale „Pitchwork“ sakė, kad „muzikinis pokalbis... atima kvapą... [albumas] turtingas melodija ir liejasi kaip dvi vandens srovės“.

Pianistas Tord Gustavsen yra su įrašų studija „ECM Records“ išleidęs septynis kritikų pripažinimą pelniusius albumus, įrašytus kartu su jo trio ir didesniais muzikiniais kolektyvais. Iki savo solo karjeros pradžios atlikėjas jau keletą metų buvo svarbi Norvegijos džiazo scenos dalis. Jo grojimas buvo kertinis aspektas ne viename žinomiausių Norvegijos dainininkų, pavyzdžiui, Solveig Slettahjell, Silje Nergaard ir Kristin Asbjørnsen, projekte. T. Gustavseno individualumo paieškos susilieja su itin atidžiu klausymusi grojant kartu, tad jis iškyla kaip ypatingas atlikėjas ir ansambliuose, ir solo pasirodymuose. Kūriniuose jis supina ir džiazo istoriją, ir refleksyvias „šiaurietiškas“ nuotaikas, ir lyrišką grožį, šitaip išsiskirdamas šiuolaikinės muzikos scenoje.

T. Gustavsenas su savo trio, kvartetu ir kitokiais muzikiniais kolektyvais daug koncertavo JAV, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir gimtojoje Norvegijoje. Atlikėjas dalyvavo svarbiuose festivaliuose ir kitose šalyse: Australijoje, Brazilijoje, Japonijoje, Korėjoje, Turkijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Lenkijoje. Jis yra gavęs ne vieną garbingą apdovanojimą: Norvegijos „Grammy“ premiją („Spellemannsprisen“), „NOPAs musikkpris“ premiją už geriausią džiazo kompoziciją, G. Bello apdovanojimą už geriausią tarptautinį džiazo albumą Australijoje, JAV muzikinio žurnalo „Stereophile“ Mėnesio įrašo apdovanojimą, „Preis der deutschen Schallplattenkritik“ apdovanojimą Vokietijoje ir kt. T. Gustavsenas taip pat yra parašęs kūrinių įvairiems festivaliams, pavyzdžiui, Čeltnamo džiazo festivaliui, Oslo džiazo festivaliui, Oslo tarptautiniam bažnytinės muzikos festivaliui ir kitiems.

Būgnininkas Jarle Vespestad iš kitų būgnininkų išsiskiria subtiliu minimalizmu – ir visgi jis yra labai savitai ritmiškas. Jo lyriški akcentai ir per daugelį metų išvystyta itin jautri sąveika su Tordu Gustavsenu yra būtini elementai grupės muzikinėje tekstūroje. Jarle taip pat groja su svarbiomis Skandinavijos grupėmis „Farmers Market“ ir „Silje Nergaard Band“, o iki 2008 m. buvo novatoriško projekto „Supersilent“ narys.

Steinar Raknes, kartu su kitais Trio pakaitomis grojančiais bosistais Ellen Brekken ir Gjermundu Silsetu, yra vienas žinomiausių Norvegijos bosistų, dalyvaujančių įvairiuose turuose ir įrašuose su žinomiausiais Norvegijos džiazo ir indie pop muzikantais. Jie žinomi dėl dalyvavimo daugelyje svarbių Norvegijos grupių ir ansamblių, pavyzdžiui, Tròndheimo džiazo orkestre, „The Core“, Tore Brunborgo ansamblyje, „Mari Boine Band“, Karlo Seglemo kvartete, Hedvig Mollestad Trio, Kristin Asbjørnsen Band, „Stillhouse“ ir daug kitų. Jie ne tik turi stiprų ritmo pojūtį ir lyriškumą, bet taip pat papildo tradicinę bosinę liniją ekspresyviu, subtiliu arco prisilietimu ir įneša folkiškų, beveik smuikiškų garsų į T. Gustavseno kompozicijas.

Programoje:
Tord Gustavsen Trio: „Opening“

Paklausyti:
https://youtu.be/B8-qZnauztU

Tord Gustavsen (fortepijonas / elektronika),
Steinar Raknes (kontrabosas / elektronika),
Jarle Vespestad (būgnai),
Anders Oliver (garso dizaineris)