Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

XIII Tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija“: JOTA

Koncertai

XIII Tarptautinio muzikos festivalio „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija“ uždarymo koncerte pasirodys 2020 m. konkurso „LAZIOSound“ pagrindinės premijos laureatai: Duo Ciampa-Piccoti, labai originalus gitaros ir violončelės duetas. Duetas atliks programą „Jota“: klasikinė gitara ir violončelė susivienys ir tyrinės daugiasluoksnį repertuarą, aprėpiantį ir Lotynų Amerikos populiariąją muziką, ir kultūringąją Europos muziką. Klausytojai bus pakviesti į kelionę nuo Ispanijos folkloro iki populiariojo Pietų Amerikos tango, aplankant tokius ikoniškus 20 a. kompozitorius kaip M. de Falla, A. Piazzolla ir I. Albenizas.

Programoje taip pat bus atiduota duoklė jaunam, bet jau įsitvirtinusiam Italijos kompozitoriui Simone’ui Cardini, ne vieno tarptautinio apdovanojimo laimėtojui. Šis kompozitorius ne tik rūpinosi programos aranžuotėmis ir transkripcijomis, bet ir parašė kūrinį „Astor“, kuriame atgyja A. Piazzolla’os muzikinė kalba, tačiau taip pat suskamba didžiųjų 20 a. muzikinio avangardo kompozitorių aidai.

Violončelininkė Erica Piccotti, pasak žurnalo „Sistema Musica“, „nusipelnė priklausyti tai nedidelei grupelei naujųjų talentų, besiruošiančių perimti pagrindinius vaidmenis tarptautinėje muzikos scenoje“. Atlikėja, gimusi Romoje 1999 m., vos 14 metų su pagyrimu baigė violončelės studijas Šv. Cecilijos muzikos konservatorijoje, šiuo metu lanko profesines studijas Kronbergo akademijoje, Franso Helmersono klasėje.

Ji laimėjo ne tik daugelį nacionalinių konkursų, bet ir pirmąsias premijas tokiuose tarptautiniuose konkursuose kaip Johanneso Brahmso konkursas ir Janigro tarptautinis konkursas, gavo Kronbergo akademijos „Landgraf von Hessen“ premiją. 2013 m. Italijos Respublikos prezidentas Giorgio Napolitano įteikė jai „Alfiere della Repubblica“ garbės raštą, o 2020 m. jai Tarptautiniuose klasikinės muzikos apdovanojimuose (ICMA) buvo suteiktas metų koncerto atlikėjo titulas.

Violončelininkė yra pasirodžiusi prestižiniuose festivaliuose ir kaip solistė, ir kaip kamerinė atlikėja. 2018 m. balandį muzikos įrašų leidykla „Warner Classics“ išleido debiutinę atlikėjos kompaktinę plokštelę, įrašytą kartu su pianistu Itamaru Golanu.

Klasikinės gitaros atlikėjas Gian Marco Ciampa, gimęs 1990 m., su aukščiausiais pažymiais, pagyrimais ir apdovanojimais baigė studijas Šv. Cecilijos konservatorijoje Romoje, kur mokėsi maestro Arturo Tallini ir Bruno Battisti klasėse.

Atlikėjas aktyviai koncertuoja nuo labai jauno amžiaus. Jis jau yra koncertavęs ir vedęs meistriškumo kursus keturiuose žemynuose: Australijoje, Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Argentinoje, Kinijoje, Meksikoje, Naujojoje Zelandijoje, Danijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Italijoje, Kroatijoje, Graikijoje ir kitur. Atlikėjas yra gavęs daugiau kaip 40 tarptautinių apdovanojimų, įskaitant premijas Melburno tarptautiniame klasikinės gitaros konkurse, Tokijo tarptautiniame klasikinės gitaros konkurse ir Europos klasikinės gitaros konkurse, po kurio gitaristui buvo įteiktas Italijos Respublikos prezidento medalis. 2014 m. prestižiniame Michele Pittaluga tarptautiniame konkurse gitaristas gavo „Auksinės gitaros“ apdovanojimą kaip geriausias jaunasis talentas.

Pasaulinės parodos „EXPO Milano 2015“ metu gitaristas buvo pakviestas groti kaip Italijos klasikinės gitaros atstovas JAV paviljone. Per šią pasaulinę parodą jis buvo vienintelis JAV paviljone pasirodęs klasikinės muzikos atlikėjas.

Kadangi gitaristas plačiai naudojasi socialiniais tinklais, o savo vaizdo įrašuose – įvairiomis naujomis technologijomis, 2016 m. gegužės mėnesį jis buvo pakviestas sakyti TED kalbą prestižiniame „TEDxLUISS“ renginyje apie klasikinės muzikos ryšį su jaunesnėmis kartomis. „Kas sako, kad klasikinė muzika skirta tik seniems žmonėms?“ – taip buvo pavadinta jo kalba, pasitikta publikai širdingai plojant atsistojus.

Svarbūs nacionaliniai ir užsienio laikraščiai bei specializuoti žurnalai („La Repubblica“, „La Nazione“, „Il Tempo“, „Il Corriere Della Sera“, „SUONARE“, „Seicorde“, kt.) atlikėjo talentą minėjo ne viename straipsnyje ir interviu. Gitaristas taip pat ne kartą pasirodė ir kalbėjo svarbiausiose Italijos radijo stotyse („RADIO RAI 1-2-3“, „Vatican Radio“) ir per svarbius TV kanalus („RAI 1“, „RAI 2“, „RAI 3“, „Mediaset“, „SKY“).

Nuo 2016 m. jis dirba profesoriumi konservatorijoje ir veda meistriškumo kursus žymiose Italijos ir užsienio konservatorijose (Šv. Cecilijos konservatorijoje Romoje, Sidnėjaus muzikos konservatorijoje, Pekino centrinėje konservatorijoje Kinijoje, Karališkojoje Danijos akademijoje Kopenhagoje ir kitur).

 

Programa:

Astor Piazzolla – Adios Nonino & Invierno Porteno*

Isaac Albeniz – Mallorca Op.202 **

Manuel De Falla – Asturiana, El Paño Moruno, Nana, Jota from “Siete canciones populares Españolas”

Simone Cardini – ASTOR

Enrique Granados – Danza Española Op.37, No.5 “Andaluza” **

Astor Piazzolla – Bordell 1900 Oblivion & Escualo*

* Simone Cardini transkripcija
** DUO CIAMPA- PICCOTTI transkripcija

 

Pasiklausyti:

https://www.youtube.com/watch?v=Bg3d0HUE_V8
https://www.youtube.com/watch?v=ZJAd7_j6Q2I

 

Festivalio organizatoriai VšĮ „Musica Vitale“, LAZIO SOUND
Pagrindinis festivalio partneris – Paliesiaus dvaras
Festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė