Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Žygis Rytų Lietuvos gynybine linija su Leitgiriu (Ginučiai-Palūšė)

Žygiai

Kviečiame leistis į žygį Aukštaitijos nacionaliniame parke kartu su Gyvosios istorijos klubo Leitigiris kariais, atkuriančiais senobės leičių luomo užgimimo laikotarpį – XII-XIII a., kuomet Lietuva pradėjo žengti savo pirmuosius kaip didžios valstybės žingsnius.

Klubas Leitgiris pakeliui ne tik parodys piliakalnius, senolius medžius ir miškuose telkšančių ežerų mėlį, bet ir papasakos apie karaliaus Mindaugo laikų krašto gynybos ypatumus, karybos būdus ir subtilybes, pakelės balose gyvenančias laumes ir kipšus.

Kada? Birželio 13d.
Kur? Žygiuojantiems – pradžia prie Ginučių piliakalnio, pabaiga – Aukštaitijos nacionalinio parko lankytojų centre Palūšėje. Stebintiems LIVE transliaciją - @Valtybinės saugomų teritorijų tarnybos Facebook puslapyje 11:00.
Atstumas ir trukmė: 17km, apie 6 valandos.

LIVE transliacijos metu žygyje nuotoliniu būdu jus lydės Gyvosios istorijos klubas Leitgiris ir televizijos laidų vedėja Jovita Vitkauskė.

Apie žygį:
Rytų Lietuvos (Nalšios žemės) gynybinė linija – keliasdešimt kilometrų besitęsiantis natūralių gamtinių kliūčių, piliakalnių ir gynybinių įtvirtinimų ruožas, saugojęs besiformuojančios Lietuvos valstybės pasienį nuo Polocko kunigaikščių ir Daugpilio kalavijuočių antpuolių.
Į Aukštaitijos nacionalinį parką patenka centrinė ir aiškiausiai atpažįstama šios linijos dalis, susidedanti iš ežerų virtinės, tarpuežeriuose įkurtų 6 piliakalnių ir, ko gero, vienintelio tokio Lietuvoje – Rėkučių gynybinio pylimo.

Žygio metu aplankysime Papiliakalnės, Ginučių ir Puziniškio piliakalnius, ant Ladakalnio sužinosime kodėl negalima nešti į kalną akmenų, apkabinsime Palūšės ąžuolą ir Asalnų pušį.
Žygį pradėti renkamės 10:30, prie Ginučių piliakalnio (625848, 6139548 (LKS); 55.375026, 25.985656 (WGS)), baigsime - ties Aukštaitijos nacionalinio parko lankytojų centru Palūšėje (633385, 6134607 (LKS); 55.328678, 26.10214 (WGS).

Žygeiviai transportu rūpinasi patys, į žygio pradžios vietą nebus grįžtama – išvažiavimas numatomas kitoje vietoje, nei atvažiavimas.
Numatome nueiti (jei Taramo velnias nepaklaidins) apie 17 km (trukmė apie 6 valandos).

Žygis nesudėtingas, tačiau žmonėms su judėjimo negalia ar kūdikiams vežimėliuose miškų keliai nepritaikyti.

Pasinerkite į ankstyvųjų viduramžių laikotarpį, kuomet formavosi Lietuva kaip valstybė. Susipažinkite su baltų kultūra iš arti ir … pasijuskite tarytum filme!