Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Gidon Kremer ir Madara Petersone (Latvija)

Koncertai

Įvykęs renginys

Minint iškilaus lenkų kompozitoriaus Mieczyslaw Weinberg gimimo 100-ąsias metines, smuiko virtuozas Gidon Kremer parengė specialią koncerto programą, skirtą įspūdingai ir daugiabriaunei jo kūrybai atskleisti. Gruodžio 15 d. Paliesiaus dvare maestro atliks šią programą kartu su smuikininke Madara Petersone.

Nuo pat mažumės tryškęs talentu, Gidon Kremer anksti pasiekė muzikos pasaulio aukštumas. Šiandien maestro yra mylimas tiek kritikų, tiek publikos ir visada laukiamas didžiosiose pasaulio scenose.

G. Kremer repertuaras yra neįprastai platus ir įvairus – apimantis klasikinį ir romantinį periodus. Atlikėjas taip pat puikiai išmano XX a. ir XXI a. kompozitorių darbus, negana to, domisi Rusijos ir Rytų Europos kompozitorių kūriniais bei šiuolaikine muzika. Muzikantas nuolat bendradarbiauja su tokiais pasaulinio garso kompozitoriais kaip Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kanchel, Sofija Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nonu, Edison Denisov, Aribert Reimann, Pēter Vasks, John Adams, Viktor Kissin, Michael Nyman, Philip Glass, Leonid Desyatnikov ir Astor Piazzolla.

Atlikdamas šiuolaikinius kūrinius, G. Kremer gerbia muzikines tradicijas ir šaknis, tačiau ir meistriškai išryškina jų šviežumą bei modernumą. Galima sakyti, jog šiandien nėra kito tokio aukšto lygio solisto, taip plačiai garsinančio modernių ir šiuolaikinių kompozitorių darbus, skirtus smuikui.
G. Kremer yra apdovanotas „Grand prix du Disque“, „Deutscher Schallplattenpreis“, „Ernst von Siemens Musikpreis“, „Bundesverdienstkreuz“, „Premio dell ‘Accademia Musicale Chigiana“, „Triumph“ premija 2000 m. (Maskva), „Unesco“ premija 2001 m., „Saeculum Glashütte Original MusikFestspielPreis“ 2007 m. (Drezdenas), Rolfo Schocko premija 2008 m. (Stokholmas), Stambulo muzikos festivalio „Lifetime Achievement“ apdovanojimas, gautas 2010 m. ir „Una Vita Nella Musica – Artur Rubinstein“ premija 2011 m. (Venecija). 2016 m. Gidon Kremer buvo įteikta Praemium Imperiale premija, muzikos pasaulyje laikoma Nobelio premijos atitikmeniu.

1997 m. maestro Gidon Kremer įkūrė kamerinį orkestrą „Kremerata Baltica“ skatindamas jaunus, talentingus muzikantus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos burtis drauge. Ansamblis ir jo įkūrėjas per pastaruosius du dešimtmečius intensyviai koncertavo, pasirodė garsiausiuose pasaulio festivaliuose ir prestižinėse koncertų salėse. Įrašė albumus tokiose garso įrašų studijose kaip „Teldec“, „Nonesuch“, „Burleske“, „Deutsche Grammophon“ ir „ECM“. 2002 m. Gidon Kremer ir „Kremerata Baltica“ gavo „Grammy“ apdovanojimą už albumą „After Mozart“. Vėliau šis albumas buvo apdovanotas ir ECHO Klassik prizu.

Madara Petersone gimė Latvijoje. 2013 m. baigė Latvijos muzikos akademiją su pagyrimu, 2015 m. įgijo magistro laipsnį, o 2019 m. baigė Serguei Azizian solistų klasę Danijos Karališkojoje muzikos akademijoje. Nuo 2011 m. M. Petersone yra kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“, kuriam vadovauja smuikininkas Gidon Kremer, narė. Su „Kremerata Baltica“ atlikėja yra grojusi garsiausiose koncertų salėse visoje Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje.

Gyvendama Kopenhagoje, M. Petersone prisijungė prie orkestro „Danmarks Underholdnings“ ir kartu su vyriausiuoju dirigentu Adom Fischer atliko bei įrašė visas Bethoveno simfonijas. Atlikimo meistriškumo paslapčių mokėsi iš smuikininkų Gidon Kremer, Rainer Schmidt, Gerhard Schulz, Gunar Larsen, Ernst Kovacic, Romu Nodeli, Tim Frederiksen ir klarnetisto Mate Bekavac.
Jos širdyje karaliauja kamerinė muzika – atlikėja nuolat ieško dialogo.

Smuikininkės pasirodymų sąraše – Menuhino festivalis Gšdate, Weinbergo festivalis, festivalis „I Suonni delle Dolomiti“, kameriniai koncertai Latvijoje ir kitur.

Šiuo metu M. Petersone groja Nicolas Lupot smuiku, pagamintu 1810 m. Paryžiuje ir priklausančiu Gidon Kremer.



Koncerto programa:

Mieczyslaw Weinberg – Sonata Nr. 1 smuikui, Op. 82 (1964)
Mieczyslaw Weinberg – Sonata Nr. 2 smuikui, Op. 95 (1967)
Mieczyslaw Weinberg – Sonata dviems smuikams, Op. 69

Nuorodos:

https://www.gidonkremer.net/
https://www.youtube.com/watch?v=cP7C9X47oGU
https://www.youtube.com/watch?v=DBJPVnJ8m-Y