Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Profesorių Viktoro Radovičiaus ir Mariam Azizbekovos 100-čiui

Koncertai

Įvykęs renginys

„Lietuvos muzikos istorijos pėdsakais“ – koncertas, kuriame prisiminsime iškilius mūsų menininkus ir pedagogus - prof. Mariam Azizbekovą ir prof. Viktorą Radovičių.

Abu profesoriai – ryškūs Lietuvos šiuolaikinės profesionalaus fortepijono ir smuiko mokyklos atstovai, išugdę kelias mūsų fortepijono ir smuiko koncertinių atlikėjų bei pedagogų kartas. Jų mokinius šiandien sutinkame koncertuojančius pasaulio scenose, jų tarpe yra pripažinti meno veikėjai, meno mokyklų ir universitetų dėstytojai, profesoriai, kurie kūrybiškai interpretuoja ir perduoda šiandieninę patirtį savo mokiniams.

Koncertiniam M. Azizbekovos ir V. Radovičiaus duetui savo kūrinius paskyrė šiuolaikiniai Lietuvos kompozitoriai, jie atliko originalių kamerinių kūrinių premjeras.

Prof. Mariam Azizbekova gimė Rostove prie Dono (Rusija). 1946 m. baigė Maskvos valstybinę Piotro Čaikovskio konservatoriją bei aspiranturą legendinio pianisto Samuilo Feinbergo klaseje. 1950 m. su vyru smuikininku Viktoru Radovičiumi persikėlė į Vilnių. 1950-1954 m. dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dirbo docente, 1950-1975 m. dėstė M. K. Čiurlionio menų mokykloje, 1976 m. tapo LMTA profesore. Buvo nusipelniusi meno veikėja.

Pianistė koncertavo solo, su orkestru, fortepijono duetuose, kamerinių ansamblių sudėtyje. Jos repertuaras pasižymėjo įvairove ir šiuolaikiškumu. M. Azizbekova paruošė anuomet ir mažai žinomų, ir naujų rekšmingų kūrinių – Lietuvos publiką supažindino su Domenico Scarlatti, Olivier Messiaen, John Cage, Gyorgy Ligeti, Samuil Feiberg, Igor Stravinsky kūryba. Lietuvos radijo ir televizijos muzikos archyve saugomi jos fortepijono ir kamerinės muzikos kūrinių interpretacijų įrašai.

Sausakimšas sales klausytojų pritraukė profesorės rengti tuometinėje Lietuvoje itin originalūs buvę teminiai vakarai-koncertai - O. Messiaen „Dvidešimt žvilgsnių į Kūdikėlį Jėzų“ (pranc. Vingt Regards sur Enfant-Jésus), „Gėlės ir varpai fortepijonui“, „Ispaniški paveikslai muzikoje“, „Peizažai-nuotaikos muzikoje“ ir pan. Tarp jos auklėtinių yra įvairių konkursų laureatai, žinomi aukščiausio lygio atlikėjai ir pedagogai, kultūros veikėjai – Aldona Dvarionaitė, Birutė Vainiūnaitė, Birutė Kiverytė-Karosienė, Zecharia Plavin, Sergej Okruško ir kiti.

Prof. Viktoras Radovičius gimė Abchazijoje, 1948 m. baigė Maskvos konservatoriją, prof. Davido Oistracho smuiko klasę. Atvykęs į Lietuvą, kelerius metus dirbo Radijo simfoninio orkestro artistu, taip pat – mokytoju Vilniaus dešimtmetėje mokykloje, o nuo 1952 m. ir Lietuvos konservatorijos dėstytoju. 1966 m. V. Radovičius tapo docentu, o 1979 m. – profesoriumi. Buvo nusipelnęs meno veikėjas.

Smuikininkas koncertavo kameriniuose ansambliuose su Mariam Azizbekova, altininku Jurgiu Fledžinsku, violončelininku Michailu Šenderovu, klarnetininku Algirdu Budriu ir kitais. 1960 m. talkino Sauliui Sondeckiui suburiant Lietuvos kamerinį orkestrą, buvo ilgametis jo koncertmeisteris ir solistas, dalyvavęs visuose to meto koncertuose Lietuvoje ir užsienio šalyse.

Profesorius skiepijo studentams aukšto profesionalumo siekius, pasižymėjo kruopštumu ir reiklumu intonacijai, griežimo technikai ir kūrinio formai. Tam skyrė dėmesį neskaičiuodamas valandų, lavino studentų muzikinį skonį, drauge su jais klausėsi ir analizavo pasaulio įžymiųjų smuikininkų garso įrašus. V. Radovičiaus klasėje mokėsi ir kūrybiškai jo darbus tęsė Audronė Vainiūnaitė, Petras Kunca, Jurgis Dvarionas, Undinė Jagėlaitė ir kiti. Daug metų Lietuvos kamerinio orkestro smuikų grupę sudarė jo auklėtiniai, jie yra Vilniaus kvarteto, Čiurlionio kvarteto ir kitų kamerinių ansamblių nariai. Daug jo mokinių sutinkame ir pasaulio koncertų scenose: Izraelyje, Kanadoje, Prancūzijoje ir kitur.

V. Radovičius dažnai skaitydavo mokslinius pranešimus bei teikė konsultacijas smuiko dėstymo metodikos klausimais, būdavo kviečiamas į įvairių egzaminų bei konkursų vertinimo komisijas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Šiame koncerte skambės smuiko ir fortepijono muzika, atliekama profesorių mokinių.

Savo šiltais prisiminimais ir istorijomis apie meilę muzikai bei pažintį su prof. M. Azizbekova ir prof. V. Radovičiumi dalinsis prof. dr. Jurgis Dvarionas, prof. dr. Zecharia Plavin (Izraelis) ir kiti menininkai.

Renginys organizuojamas bendradarbiaujant su LMTA Alumnų draugija.