Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Sodybose tarp girių ir vandenų. Architektūrinė ekskursija automobiliais po Aukštaitijos nac. parką

Ekskursijos

Ežerų krašte, supamame girių, šimtmečiais klostėsi savita kultūrinė erdvė, kurią šiandien regime Aukštaitijos nacionaliniame parke. Senieji etnografiniai kaimai, tarsi pabirę nuo Ginučių piliakalnio, išsaugojo atmintį kaip kurtasi girių proskynose ir vandenų pakrantėse, kaip prisitaikyta prie žaismingo reljefo ir krantų apybraižų. Etnografiniuose kaimuose galima įžvelgti archajiškas kaimaviečių struktūras ir gėrėtis savita medinės architektūros tradicija – išmintingai suformuotomis kiemų ir statinių erdvėmis, galingais stogų tūriais ir jautria meniška apdaila. Šios formos slepia savo paslaptis: senosios pasaulėjautos atšvaitai sublyksi saulei apšviečiant sienojus, užkrosniuose dar išgirstume mitinių būtybių šnabždesius. Senųjų sodybų erdves ir jų nematomus gyventojus gobia vientisas atminties laukas, besireiškiantis architektūros ir mitologijos pavidalais.

Po šį nepaprastai turtingą senosios medinės architektūros pasaulį kviečiame keliauti su architekte, menotyrinke dr. Aistė Andriušyte ir mitologe dr. Daiva Vaitkevičiene. Ekskursijos metu aplankysite etnografinius kaimus (Šuminus, Strazdus, Vaišnoriškę, Salas II), pasigėrėsite ežerų kraštovaizdžiu nuo Ladakalnio. Džiaugdamiesi kultūros ir gamtos darna sužinosite, kas lemia senųjų kaimų patrauklumą ir kas sukuria jų ypatingą dvasią.

Ekskursijos pradžia – 10 val. Vaišnoriškės k.

Kelionės atstumas automobiliais, pervažiuojant iš vienos vietos į kitą, apie 25 km.

Pabaiga – apie 17 val. Salų k.

Bilietai: https://www.vykintokeliai.lt/.../Sodybose-tarp-giri%C5%B3...

Kaina – 50 eurų automobiliui (nepriklausomai nuo jame važiuojančių keliautojų skaičiaus). Automobilių skaičius ribotas.

Kilus klausimų kreipkitės telefonu 8 699 34637, el. paštu [email protected] arba Facebook žinute paskyroje Vykinto keliai.
(Rengėjai pasilieka teisę lankomų ekskursijos vietų sąrašą nežymiai keisti).